Varšava ipak dozvolila proteste protiv Frljićeve predstave

Sud u Varšavi ukinuo je zabranu petodnevnih demonstracija poljskih desničarskih ekstremista i ultrakatolika i opsadu Teatra povšehnog u Varšavi od 27. maja do 1. juna povodom kontroverzne predstave "Izopštenje" (Klątwa) hrvatskog režisera Olivera Frljića, uz javne molitve Devici Mariji kraljici Poljske za kraj sablazni i jeresi.
Varšava ipak dozvolila proteste protiv Frljićeve predstave
Foto: 021.rs
Oko 2.000 radikala iz Narodnog radikalnog bloka i ultrakatoličke Svepoljske omladine dobili su tako dozvolu da pet dana opsedaju zgradu pozorišta pošto je sud ocenio da bi zabrana značila gaženje njihovog ustavnog prava na okupljanje a sudija je samo apelovao da demonstracije budu mirne.
 
Gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevic Valc i šefica biroa za bezbednost i upravljanje krizama Varšave Eva Gavron okupljanje su zabranile zato što bi se pretvorilo u opsadu pozorišta pošto organizatori ne kriju da žele da sa oko 2.000 ljudi blokiraju prilaze i ulaz u zgradu.
 
Prethodni protest ekstremista 21. aprila morala je da rastera policija i prokrči gledaocima "Izopštenja" put u salu silom, zato što je nekoliko desetina ekstremista napravilo živi zid da ih ne pusti unutra a bacali su i petarde i dimovnjače.
 
"To je odluka suda i mi ćemo je poštovati. Nadamo se da će demonstracije biti mirne", kazao je  portparol Varšave Bartlomjej Milčarčik.
 
"Izopštenje", izvedeno premijerno 18. februara, konzervativne poljske vlasti, uticajna Poljska katolička crkva i deo Poljaka protumačili su kao svetogrđe, jeres, vređanje verskih osećanja i nacionalnog dostojanstva Poljaka zbog scena oralnog seksa sa lutkom voljenog poljskog pape Jovana Pavla II sa napisom "zaštitnik pedofila" a poljsko tužilaštvo pokrenulo je protiv režisera i ansambla istragu.
 
Frljić, čije su predstave i ranije izazivale u Poljskoj kontroverze, "Izopštenje" je osmislio na osnovu tekstova poljskog slikara i pesnika Stanjislava Vispjanjskog, a Teatar povšehni postavio kao pokušaj da proveri koliko je uopšte moguće u Poljskoj osporiti neraskidivo jedinstvo crkve i države i pružiti otpor tome da odluke klera i Poljske katoličke crkve rukovode odlukama svetovnih institucija i upliću se u živote pojedinaca koji čak i nisu katolički vernici.
  • Мунгос

    25.05.2017 23:15
    Нешто су коментатори мирни, не нападају свештенике и цркву као раније. То ми је чудно. Можда су почели да се плаше.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet