"Nove izbeglice pristižu dok se mi svađamo"

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je u Pragu da zemlje Evropske unije ne bi trebalo da se svađaju oko izbegličkih kvota.
On je naveo da članice EU treba da gledaju šta će učiniti da u narednim decenijama izrazito smanje priliv izbeglica a da Sredozemno more prestane da bude grobnica.
 
"Nije stvar u tome kakve imamo kvote i oko čega se svađamo, već šta ćemo uraditi u narednim decenijama da izrazito smanjimo kretanje izbeglica. Dok se mi u Evropi svađamo koliko ćemo da primimo izbeglica u Africi se pokreće sve više ljudi zato što imaju katastrofalne uslove", kazao je Gabrijel na konferenciji za novinare sa šefom češke diplomatije Lubomirom Zaoralekom
 
Iako su se obojica naglasili da se oko relokacije, kvota i prihvatanja izbeglica nisu složili Gabrijel je priznao da sada bolje razume zašto je Češka jako suzdržana u prihvatanju izbeglica. 
 
Šef nemačke diplomatije kao nešto posebno ne vidi ni činjenicu da je Evropska komisija zbog neprihvatanja izbeglica i nacionalnih kvota u njihovoj evropskoj relokaciji pokrenula protiv Češke, Poljske i Mađarske postupak zbog kršenja evropske legislative. 
 
"Sa sličnim postupkom zbog kršenja evropskih pravila bila je često suočena i Nemačka. Nekada smo pobedili, često smo bili poraženi. Nije ništa posebno da nacionalna država dospe u sukob sa EK zbog kršenja ugovora", kazao je Gabrijel. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet