Pentagon: Sirija priprema novi hemijski napad

Američka vojska saopštila je danas da je otkrila "aktivne pripreme" sirijske vojske za novi hemijski napad i tako podržala raniju izjavu Bele kuće da će sirijska vlada "skupo platiti" ako izvede takav napad.
Portparol Pentagona Džef Dejvis je rekao da su SAD primetile "aktivnost" u bazi Šajrat koja "predstavlja pripreme za upotrebu hemijskog oružja".
 
Iz te baze su u aprilu poleteli avioni za koje SAD i druge zemlje tvrde da su koristile hemijsko oružje za ubijanje civila, što je Sirija odbacila.
 
Vlada predsednika Bašara al-Asada i Rusija su odbacili navode Bele kuće da Damask priprema novi napad hemijskim oružjem.
 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su "takve pretnje legitimnoj sirijskoj vlasti neprihvatljive".
 
Rusija je glavni saveznik Asada i podržala ga je kad je odbio odgovornost za napad 4. aprila u provinciji Idlib u kome su ubijene desetine ljudi.
 
SAD su tada kao odgovor gađale bazu Šajrat sa preko 50 krstarećih raketa.
 
Portparol Bele kuće Šon Spajser je juče rekao da su SAD "identifikovale potencijalne pripreme za novi hemijski napad Asadovog režima koji bi verovatno izazvao masovno ubijanje civila i nevine dece".
 
Spajser je rekao da su te aktivnosti slične onima preduzetim pre aprilskog napada ali nije izneo dokaze, niti objašnjenja.
  • Мунгос

    28.06.2017 19:27
    @ А,
    Због чега у Војводини живе неки Срби посебне врсте?
  • A

    28.06.2017 10:05
    @Zoja
    "i zlocin tzv demokratije."

    Zbog cega u Americi zivi milion Srba ?
  • goran ns

    28.06.2017 07:59
    ma ne lažu ameri..
    Sadam Husein im dao hemijsko oružje..isto ono koje ameri nisu mogli naći u Iraku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.