VIDEO: Ubila se zbog iscrpljenosti na poslu, kompanija na meti kritika

Jedna od vodećih japanskih kompanija za oglašavanje optužena je za smrt svoje zaposlene zbog preteranog i prekovremenog rada.
Kompanija Dentsu optužena je za kršenje radnih standarda nakon što je Macuri Takahaši, stara 24 godine, počinila 2015. godine samoubistvo. Njeni prijatelji navode da se Takahaši, koja je radila u kompaniji manje od godinu dana, žalila kako toliko mnogo radi da uspeva da spava samo 10 sati nedeljno, preneo je Index.hr. 
 
Macuri Takahaši tvrdila je da je, nedugo pre smrti, mesečno radila 100 sati prekovremeno. Umrla je na Božić 2015. godine. 
 
List "Asahi Šimbun" objavio je da je kompanija tužena zbog ilegalnog prekovremenog rada i da tužioci traže novčanu kaznu. 
 
Kompanija je nakon njene smrti zabranila rad kasnije od 22 sata. 
 
Smrt zbog zamora preteranim radom relativno je česta u Japanu, u kojem se za to koristi reč "karoši".
 
  • Goran

    09.07.2017 19:31
    Ne lupaj mile...
    ... kad tako moram da kazem, znas ti dobro a i svi zaposleni u Srbiji da se odbijanje rada pa i prekovremenog sankcionise otkazom, kako ovde kod nas tako i u svetu....
    Svakog meseca imam po 50 - 70 sati prekovremenog rada koje mi se plati redovno a ne kao prekovremeni rad... treca smena isto tako, vikend rad Subotom i Nedeljom, rad na drzavni praznik.... ako se bunimo - otkaz, i to je tako manje - vise u svim firmama u Srbiji.... to vlast dozvoljava, to je precutno odobravanje drzave to je javna tajna i svi cute. Inspektori ne vrse kontrole i ne kaznjavaju takvo ponasanje.
  • mile

    09.07.2017 17:50
    Nema jačeg životnog zakona od 8 sati rada - 8 sati odmora i hobija - 8 sati spavanja. Nikada ne dozvoliti da te firme za koje radiš izmanipulišu da uništiš svoj život zbog njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.