Ministarka obrazovanja odbila da reši zadatak koji nije znala polovina maturanata

Hrvatska ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, inače profesorka matematike i prodekanica na Univerzitetu u Zagrebu, odbila je da reši matematički zadatak sa kojim su je suočili novinari, a koji na maturi nije znala da reši polovina učenika, što im je stvorilo brojne probleme.
Sporni zadatak glasi: Potrošnja automobila je 7 litara na 100 kilometara, a kombi s jednom litrom goriva može preći 11 kilometara. Ako su oba vozila 450 kilometara, koliko je više goriva potrošio kombi od automobila?
 
Ponuđeni odgovori: A - 9,41 litra, B - 14,79 litara, C - 16,25 litara i D - 18 litara.
 
Prag prolaznosti za dvojku iz matematike bio je svega 24 odsto, a čak 50 odsto maturanata nije uspelo da reši ovaj zadatak.
 
"Sigurno da znam da ga rešim jer se radi o matematici. Druga stvar je što je važno da mi ne samo da prepoznajemo najbolje učenike koji imaju potencijala za međunarodne uspehe, nego da i drugima pomognemo koji imaju posebne obrazovne potrebe. Takođe treba pomoći i tzv. sredini koju zapostavljamo - jer sredina ne postoji", rekla je Divjak.
 
Dodala je da postoje samo neiskorišćeni potencijali koje učenici imaju i koji se, kako je rekla, mogu prepoznati u sistemu. Zadatak na nižem matematičkom nivou, naime, nije znalo da reši čak 12.000 maturanata.
 
Direktorka NCVVO-a Maja Jukić izdvojila ga je kako bi istakla nivo znanja, odnosno neznanja koje vlada među hrvatskim maturantima.
  • opetJa

    20.07.2017 10:01
    ...
    Pobogu ako ne znaju za maturu da postave obicnu proporciju ponavljali bi mi ceo razred!
  • Roditelj

    20.07.2017 06:39
    Posle odbijanja ministarke...
    Sad je pitanje, ko je platio ljudima iz Ministarstva Obrazovanja, da sačine takav maturalni test, na kome će većina srpskih maturanata ispasti neobrazovani?
    Kako bi u poređenju sa evropskom decom, neke statistike bile drugačije, povoljnije za evropsku decu.
    Nema tu slučajnosti, samo lakomosti i loše namere.
    kada će naši obrazovani ljudi prestati da veruju onom evropskom:
    "Znate, mi to kod nas u Evropi ovako radimo..."
    NE, ne rade oni to tako kako nama savetuju!
  • X

    20.07.2017 02:03
    Zadatak se resava proporcijama i oduzimanjem. To samo pokazuje dokle je doslo skolstvo generalno na Balkanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet