Evropljani se sve više naoružavaju polovnim oružjem

Prodaja polovnog oružja u Evropi je u porastu, što ukazuje da Evropljani odbranu shvataju sve ozbiljnije, ali će i uticati na pojavu inovacija.

Ranije ove godine Estonija se udružila sa susedom Finskom i kupila korišćene haubice iz Južne Koreje. To nije veliki posao, Estonci su kupili 12 haubica a Finci 48. Ali to ilustruje novi trend u Evropi, da oružje iz "druge ruke" postaje traženo.

I to je dobra stvar, ocenjuje američki list "Amerikan interest", s obzirom na to da povećana potražnja pokazuje da Evropljani sve češće razmišljaju o odbrani, što će verovatno poslužiti i kao podstrek za nove inovacije.

"Pre 25 godina nismo imali ništa, ni oružje, ni vojnu infrastrukturu. Tako smo išli od vlade do vlade i kupili puno stvari. Neka oprema je bila izuzetno jeftina jer je bila na kraju svog životnog ciklusa. I neke stvari, kao što su vozila i lična oprema i oružje, čak su nam i donirani. Devedesete su bile kao Božić za zemlje srednje i istočne Evrope", rekao je Kusti Salm, glavnokomandujući u štabu Estonije za nabavku vojne opreme.

Opremu su prodavale ili donirale zapadnoevropske zemlje, uključujući Nemačku, Švedsku i Holandiju, koje je više nisu smatrale neophodnom. Zemlje bivšeg Varšavskog pakta, poput Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Češke Republike, Slovačke, Rumunije, Bugarske, koje su morale da udalje svoje oružane snage od sovjetske opreme, željno su kupovale materijal.

Kupovina korišćene opreme sa Zapada je obično prvi korak za svaku zemlju koja pokušava da se približi kvalitetu zapadnih oružanih snaga.

"Prodaja među vladama je popularna jer obično čini deo mnogo dubljeg sporazuma o odbrani koji omogućavaju veću međusobnu saradnju ili transfer tehnologije", rekao je Daniel Fiot, urednik za bezbednost i odbranu u "EUISS-u" (Institut za sigurnost Evropske unije Studije).

Nekadašnje zemlje Varšavskog pakta i 25 godina kasnije još kupuju oružje. Prošle godine Poljska je potrošila 26 odsto svog budžeta za odbranu na opremu, dok je Litvanija utrošila 28 posto, a Rumunija 26 posto. Litvaniji je potrebno više haubica i pešadijskih borbenih vozila, dok potrebe Poljske uključuju borbene helikoptere.

Iznenađujuće s obzirom na ove potrebe, prošle godine Litvanija je kupila 200 vojnih vozila od holandske vlade.

"Ministarstvo odbrane Letonije bilo je i veoma zainteresirano za viškove odbrambenog materijala. Pomaže nam da dobijemo određenu sposobnost u kratkom vremenskom okviru, koristeći opremu koja ima dokazane rezultate po pristupačnoj ceni", izjavio je Ajvars Purins, zamenik državnog sekretarijata za logistiku Letonije.

  • White Power

    24.07.2017 10:54
    @Nije He he, vec kuku i lele
    Mi smo vecite budale koje idu uz'ocin, jer dozvoljavamo da nas vode nesposobne spodobe, kriminalci i izdajnici.
    Dok je pocetkom 90-ih ceo civilizovan svet ziveo svoje najbolje godine, dok se ceo istocni blok najzad oslobodio smrdljive ruske cizme i okrenuo buducnosti-srbijanski drzavni cvrcak je huskao i gurao narod u ratove, a potom ih sve u narednoj deceniji IZGUBIO. Pa smo jos fasovali i bombardovanje.
    Sad kada se ceo svet polarizuje na TAMO i OVDE, dok se svi naoruzavaju ne bi li se sto bolje zastitili, ovdasnji politicki "genijalci" bi da izigravaju neku vajnu nesvrstanost.
    Jos ako moze da nas "Kina hrani, a Rusija brani", onako pride.
    Zna se kako prolaze takve gluperde-opet cemo prvi dobiti po labrnji, jer za drugo nismo.
  • He, he....

    24.07.2017 08:21
    Nije moguče
    Ma oni zastupaju toleranciju, ljudska prava, švedske metode i politiku razumevanja i razgovora.
    Još od 1991, kada su nas ubeđivali u to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.