Sveštenici će morati da prijavljuju pedofiliju za koju čuju u ispovedaonici

Protiv katoličkih sveštenika trebalo bi da se pokrene krivični postupak ukoliko ne prijave pedofiliju za koju su saznali na ispovedanjima, stoji u preporukama australijskog povereništva, prenosi BBC.
To je jedna od 85 preporuka proistekla iz opsežne istrage o seksualnom zlostavljanju dece u Katoličkoj crkvi. 
 
Povereništvo je saslušalo veliki broj svedočanstava koja nikada nisu prijavljena vlastima. Povereništvo osnovano 2013. kontaktiralo je hiljade žrtava nasilja koje se dogodilo u verskim i neverskim organizacijama.
 
U ponedeljak je predložilo opsežne izmene australijskog krivičnog zakona koje će uputiti parlamentu, piše BBC. U izveštaju se predlaže da se procesuiraju pojedinci u institucijama koji "znaju, sumnjaju ili je trebalo  da posumnjaju" u seksualno zlostavljanje dece.
 
Potvrđeno je i 1.100 prijava protiv Anglikanske crkve između 1980. i 2015. godine.
 
Pitanje obaveznog prijavljivanja takvih slučajeva bilo je jedno od najspornijih aspekata istrage. U nekim su slučajevima pedofili na ispovedanjima priznavali zločine koje ispovednici nisu prijavljivali policiji.
 
"Čuli smo za slučajeve da su počinitelji koji su priznali da su seksualno zlostavljali decu ponovili zločin i ponovno tražili oprost greha", piše u izveštaju. "Zaključili smo da zbog zaštite dece sveštenici ne bi trebalo da budu izuzeti u prijavljivanju zločina za koje saznaju na ispovedi", dodaje se.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet