Katalonija proglasila nezavisnost od Španije

Katalonski parlament proglasio je nezavisnost tog regiona od Španije.
Španski Senat odobrio je mere direktne kontrole nad Katalonijom. Poslanici katalonskog parlamenta o tome su odlučili na tajnom glasanju, koje su bojkotovali poslanici opozicije. Španski senat odobrio je vlastima u Madridu da direktno upravljaju Katalonijom.
 
Katalonski parlament glasao je za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije sa 70 glasova za, 10 protiv i 2 nevažeća glasa, prenosi katalonski list Vangvardia.
 
Rasprava u katalonskom parlamentu trajala je nekoliko sati, na kojoj su se postojale oštre podele po pitanju nezavisnosti. Portparol vodeće opozicione partije u katalonskom parlamentu pocepao je u paramparčad primerak predloga separatista o proglašenju nezavisnosti tog regiona.
 
Španski Senat jutros je započeo sednicu o smeni vlade Katalonije, nakon što je taj region 1. oktobra održao referendum o nezavisnosti. Senat je glasao o aktiviranju Člana 155. Ustava Španije koji bi doveo do uvođenja prinudne uprave Madrida nad Katalonijom. Španski državni tužilac tražiće da se odgovorni za glasanje o nezavisnosti Katalonije optuže za pobunu, rekao je portparol tužilaštva. 
 
Katalonski parlament glasao je za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije sa 70 glasova za, 10 protiv i 2 nevažeća glasa, prenosi katalonski list Vangvardia. Glasanje je sprovedeno u 135-članom parlamentu, navodi Rojters. Poslanici Socijalističke partije, Narodne partije i Građanske partije, koji se protive nezavisnosti, iz protesta su napustili skupštinsku salu uoči početka glasanja. 
 
AP prenosi da predlog o kojem je parlament glasao poziva na otpočinjanje procesa nezavisnosti koji uključuje izradu nacrta novih katalonskih najviših zakona i otvaranje pregovora "o jednakosti" sa španskim vlastima kako bi se uspostavila saradnja. 
 
Građani koji su se okupili ispred zgrade parlamenta ovacijama su pozdravili tu odluku, pevajući regionalnu himnu i uzvikujući "nezavisnost" na katalonskom. Agencije prenose da hiljade pristalica nezavisnosti u Barseloni kliču i plešu nakon proglašenja rezultata glasanja u katalonskom parlamentu, nakon što su proces glasanja i prebrojavanje glasova pratili uživo na velikim ekranima.
  • gospodza

    28.10.2017 07:54
    Havirej Solana
    Sreća imaju Havijera Solanu pa znaju recepturu.
  • VladaN

    27.10.2017 23:26
    @Goxns
    Miloševiću, ti li si?
  • limanac

    27.10.2017 22:39
    @Goxns
    Kakva crna sličnost? Na Limanu ne mogu da prebace 7-8%, a na Novom Naselju mogu samo da sanjaju o tolikom procentu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).