Više od 152 miliona dece radi

Dok se milijarde dolara troše na otkrivanje udaljenih galaksija, planeta zemlja je i dalje dom tužnih realnosti koje bi lako mogle da se reše i sa mnogo manje para, a jedna od njih je da je više od 150 miliona dece žrtva dečijeg rada.
Više od 152 miliona dece radi
Foto: Pixabay

Kako se navodi, od tog broja 60 odsto dece su uzrasta od pet do 17 godina, a rade u poljoprivredi - obrađuju zemlju, bave se ribarstvom, šumarstvom, stočarstvom.

Čak 67,5 odsto od 152 miliona devojčica i dečaka se zloupotrebljavaju kao jeftina ili neplaćena radna snaga, a taj procenat je najveći u sektoru poljoprivrede.

Ovi podaci koje je objavila agencija UN pokazuju i da je poljoprivreda jedan od tri najopasnija sektora po brojnosti smrtnih slučajeva, nesreća i profesionalnih oboljenja.

"Siromaštvo je glavni uzrok zapošljavanja dece u poljoprivredi, pored ograničenog pristupa kvalitetnom obrazovanju", saopštila je Međunarodna radnička organizacija.

Jedna od agencija UN, specijalizovana za hranu i poljoprivredu (FAO) istakla je činjenicu da je oko 108 miliona dece zaposleno u poljoprivredi i da najčešće rade dugo tokom dana i suočavaju se sa profesionalnim rizicima.

  • nebesky

    15.11.2017 07:31
    dualno
    Tja, dualno obrazovanje!
    Pa to polako dolazi i kod nas.
    A, i penzioneri bi trebalo da se doškoluju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet