More će progutati 14.000 arheoloških nalazišta u SAD

Gotovo 14.000 arheoloških nalazišta i istorijskih spomenika u Sjedinjenim Državama moglo bi biti izgubljeno do kraja veka, zbog rasta nivoa mora usled klimatskih promena, upozorili su naučnici.
More će progutati 14.000 arheoloških nalazišta u SAD
Foto: Pixabay
Istraživanja ukazuju na to koliko veliki deo globalne kulturne baštine bi mogao biti unšten. Svako deseto arheološko nalazište u devet obalnih država jugoistoka SAD rizikuje da se nađe pod morem. 
 
"Postoje ozbiljne zabrinutosti zbog pretnje globalnih klimatskih promena arheološkoj i istorijskoj baštini", rekli su autori istraživanja.
 
Naučnici predviđaju da je nivo mora na putu da do 2100. godine u proseku globalno poraste za jedan metar. U prvom istraživanju takvih razmera istraživači su podatke o nadmorskoj visini arheoloških i istorijskih nalazišta i spomenika duž Atlantika i Meksičkog zaliva spojili s predviđanjima rasta nivoa mora.
 
Nalazišta i spomenici u opasnosti obuhvaćena istraživanjem nalaze se u državama kao što su Florida, Merilend, Virdžinija, Severna Karolina, Džordžija, Alabama, Misisipi i Luizijana. 
 
Autori istraživanja pozivaju na raspravu o tome koje delove istorije treba spašavati premeštanjem i sačuvati za budućnost.
  • Недељко

    04.12.2017 06:55
    Може, како да не.
    Може да прогута и целу Америку, што се мене тиче. Али се то неће десити. Један метар да порасте ниво свих мора? Па знају ли они колики је један метар?
  • varenje

    03.12.2017 23:23
    zovite kevina kostnera da vam vadi drangulije iz morskih dubina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet