Nijedna od zemalja koje žele evro ne ispunjava kriterijume

Nijedna od zemalja koje žele da usvoje evro ne ispunjava sve kriterijume za pristupanje evrozoni, saopštila je danas Evropska centralna banka (ECB).
Nijedna od zemalja koje žele evro ne ispunjava kriterijume
Foto: Pixabay
To bi, kako ocenjuje Rojters, mogao biti ozbiljan udarac Bugarskoj koja se nadala brzom ulasku u zonu evra.
 
Bugarska želi da se do juna kandiduje za članstvo u Evropskom mehanizmu deviznih kurseva (ERM-2), dvogodišnjoj takozvanoj čekaonici za evrozonu, ali će ovaj izveštaj, dodaje britanska agencija, baciti senku na težnje zvanične Sofije, budući da je neophodna saglasnost ECB pre pridruživanja.
 
Svih sedam zemalja kandidata za ulazak u evrozonu, među kojima su Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija i Švedska, ostvarile su izvestan napredak u protekle dve godine i ispunjavaju većinu ekonomskih kriterijuma, navodi se u izveštaju ECB. Međutim, nijedna od njih nije uspela da zadovolji pojedine institucionalne kriterijume, kao što su nezavisnost centralne banke ili zabrana da centralne banke finansiraju budžet.
 
U izveštaju ECB se navodi da zvanična Sofija mora najpre da ojača sopstvenu ekonomiju i izražava se zabrinutost u pogledu održivosti njene niske stope inflacije, zbog čega će, kako je saopšteno, možda biti potrebne dodatne mere za očuvanje inflacije na niskom nivou, naročito imajući u vidu rastuće troškove rada.
 
Agencija AP prenosi da je, i pored toga što Bugarska ima nizak budžetski deficit i javni dug i već je vezala svoju valutu za evro, ECB izrazila zabrinutost zbog visoke zaduženosti privrede, korupcije i slabog razvoja znanja i veština.
  • Sedam

    24.05.2018 09:35
    Crna Gora i Kosovo to rade "na divlje". Ni jedna ni druga država nisu članice evrozone, i nemaju benefite od evropskih institucija povodom toga.
  • Junker

    24.05.2018 00:19
    kotlovi
    Ali zato Crna Gora i Kosovo* ispunjavaju ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.