"Mossack" znao za kriminalne aktivnosti srpskog biznismena Igora Saba

Agencija za osnivanje ofšor firmi "Mossack Fonseca" bila je upoznata sa krivičnim prijavama protiv srpskog biznismena Igora Saba, ali je uprkos tome nastavila da sarađuje sa njim.

Kontroverzni biznismen klijent je ove agencije više od 15 godina, a neke od ofšor firmi kojima je upravljao korišćene su za kriminalne aktivnosti, pokazuju podaci iz projekta "Panama papers", piše KRIK.

Kako se navodi, u maju 2014, Sabo je angažovao advokate iz Budimpešte da mu obezbede ovlašćenje za zastupanje jedne ofšor kompanije. Agencija je bila dužna da proveri svakog klijenta, kako bi se sprečilo da osobe sa krivičnom prošlošću osnivaju ofšor firme. Tokom provere Saba, agenti "Mossack Fonseca" pronašli su informacije o kriminalnim aktivnostima u koje je upleten i o tome su obavestili njegove advokate.

Zaposleni u agenciji našli su istraživačku priču novinarske organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project, u kojoj je otkriveno da su protiv njega podnošene krivične prijave u nekoliko slučajeva finansijskog kriminala, uključujući izvlačenje novca iz firme, izbegavanje plaćanja poreza i pravljenje koruptivnih poslova sa državnom kompanijom.

Nakon toga je od advokata iz Budimpešte stigao odgovor da se umesto za Igora Saba dokumenta pripreme na ime Jelene Terzić. Ona je, kako je KRIK otkrio, Sabova nevenčana supruga i bila je direktorka njegove firme "Cosun Seed". Agencija "Mossack Fonseca" bila je zadovoljna ovom zamenom i nastavila da sarađuje sa Sabom – samo se njegovo ime u papirima nije više pojavljivalo.

Podaci iz svetskih poslovnih registara pokazuju da Igor Sabo kontroliše kompanije u Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Velikoj Britaniji. Između ostalog, bio je zastupnik kompanije "Limess Ltd", korišćene za nezakonito izvlačenje novca iz kompanije "Zvezda" iz Novog Sada. Opširnije o tome možete pročitati OVDE.

Autor: KRIK

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija