Verovanja i običaji na Uskrs

Uskrs ili Vaskrs jedan je od najsrećnijih hrišćanskih praznika koji proslavlja povratak Isusa Hrista u život, odnosno njegovo vaskrsenje.
Ovo je takozvani "pokretni" praznik i uvek se slavi u nedelju između 4. aprila i 8. maja. Za ovaj dan je usko vezan još jedan praznik, Veliki petak, kada je Isus razapet na Golgoti. 
 
Priprema za proslavu ovog hrišćanskog praznika počinje na Veliki četvrtak, dan pričešća, a nastavlja se na Veliki petak. Na taj dan je, prema verovanju, Isus odveden kod rimskog prokupatora Pontija Pilata, koji je narodu ostavio da bira da li žele da spasu Isusa ili Varavu, osuđenika na smrt zbog pobune, pljačke i ubistva. 
 
Na Veliki petak i Veliku subotu se farbaju uskršnja jaja, najčešće u crvenu boju, koja simbolizuje Isusovu krv, ali i radost i veselje. Prvo crveno jaje koje se ofarba naziva čuvarkuća i ono se ostavlja da "čuva kuću" do narednog Uskrsa. Ostala jaja se boje na najrazličitije načine, a neke od najkreativnijih možete pročitati OVDE. Dosta vernika farba 33 uskršnja jaja, koja treba da simbolizuje broj godina koje je ima Isus kada je razapet. 
 
Uskršnje slavlje počinje posle jutarnje službe, nakon čega se vernici pozdravljaju rečina "Hristos Vaskrse" i "Vaistinu Vaskrse", te taj pozdrav koriste sve do Spasovdana, koji se slavi 40. dana nakon Uskrsa. 
 
Baka Želimirka iz Putnikova kaže za 021 da ovaj praznik obiluje običajima, koji se u njenoj porodici prenose od davnina.
 
"Običaji su nešto što smo nasledili od naših starih i zato se držimo njih. Sve se to radi u ime zdravlja i sreće do narednog Uskrsa. Svakako, ono najbitnije na Uskrs jesu ofarbana jaja. Nekada se to radilo drugačije, jaja su se stavljala u čarape ili krpe i dodavala bi se lukovina pa bi jaja bila ukrašena različitim oblicima. Takođe se dodaju travke, pa na jajima bude oslikana detelina ili maslačak. Danas je to drugačije, najlakše je ubaciti jaja u kupovnu boju i nalepiti nalepnicu, ali nije to to", priča Želimirka.
 
  
 
Ona dodaje da se za ovaj praznik sprema velika trpeza, a na astalu se nađu supa, sarma, šunka i razni kolači. 
 
"Na stolu posebno mesto zauzima činija sa uskršnjim jajima. Prvo ofarbano jaje je čuvarkuća i ono se čuva do narednog Uskrsa. Zatim, domaćin uzima prvo jaje iz činije kuca se sa ostalim ukućanima. Tome se, naravno, najviše raduju deca koja na to gledaju kao na neku vrstu takmičenja. Bitno je da se pre trpeze pojede kuvano jaje, a tek onda ostalo", kaže Želimirka.
 
Međutim, na tucanje jajima kao na takmičarsku disciplinu ne gledaju samo deca, nego i odrasli, koji već 26 godina u Mokrinu organizuju Svetsko prvenstvo u tucanju jajima. Oni se za ovaj događaj ozbiljno spremaju zbog čega se jaja kuvaju i po nekoliko dana ranije, kako bi dobila na čvrstini.
 
Prema narodnom verovanju za Uskrs valja ustati ranije, a ne leći pre ponoći, jer bi u suprotnom osoba bila pospana tokom godine i ne bi bila zainteresovana za rad. U nekim selima u južnom Banatu, Bačkoj i Sremu, ljudi su palili sveće na prozorima ukoliko bi litija prošla njihovom ulicom, što je verovatno preuzeto iz katoličanstva, gde je paljenje vatre na Uskrs obavezno. Takođe, za ovaj dan se mese posebni hlebovi sa celim jajetom, koji se zovu kovržanjak, i oni se međusobno razmenjuju sa prijateljima.  Običaj koji deca vole jeste traženje jaja i slatkiša skrivenih po dvorištu i kući. Mališani se, takođe, raduju i poklonima koje im ostavlja uskršnji zeka u korpama, koje se oni pre toga napunili travom.
 
Običaji vezani za najsrećniji hrišćanski praznik se nastavljaju i posle nedelje, pa se prvog ponedeljka posle Uskrsa odlazi na grobove umrlih članova porodice. Tom prilikom se njihovi grobovi pobusaju sa zelenom travom, a to se naziva još i Pobusani ponedeljak ili zadušnice.
 
Ipak, ova godina je dosta specifična jer je razmak između obeležavanja pravoslavnog i katoličkog Uskrsa veći od mesec dana, što se veoma retko dešava. Takođe, ono što je još zanimljivo jeste da se ove godine Uskrs obeležava kad i Praznik rada, na prvi maj. 
 
Anketa koju je sproveo naš portal pokazala je da su Novosađani ostali privrženi Uskrsu, što sociolog Slobodan Sadžakov objašnjava činjenicom da ovaj praznik i dalje čuva tradiciju porodičnog okupljanja.
 
Više o tome šta danas predstavlja Uskrs, ali i Prvi maj, možete pročitati u tekstu na našem portalu OVDE.
 
Autor: Zoran Strika

Teme

Uskrs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.