Ministarstvo diskriminiše strance sa HIV-om koji žele da uče u Srbiji

Ministarstvo prosvete onemogućilo je studente koji imaju HIV da dobiju stipendiju u okviru projekta "Svet u Srbiji".

Ono je odredbom da kandidat mora da poseduje lekarsko uverenje da ne boluje od neke zarazne bolesti (uključujući i HIV), načinilo akt diskriminacije, a nakon reakcije novinara "24 sata", oglasila se i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako su u nadležnom ministarstvu za "24 sata" rekli, takva odredba postoji već šest godina, koliko se i sprovodi projekat pod ovim nazivom. Inače, u okviru programa "Svet u Srbiji" stipendije se dodeljuju strancima koji dolaze u našu zemlju da studiraju i u okviru toga uče srpski jezik.

"Ovim uslovom se krše odredbe Zakona o zabrani diskriminacije koji je donet 2009. S obzirom na to da takav zahtev ne može biti konkursni uslov, poverenica za zaštitu ravnopravnosti će preporučiti organu javne vlasti, u ovom slučaju Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da izmeni tekst konkursa i izuzme ovaj uslov", navode iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Oni napominju i da im nije pristigla nijedna pritužba na ovaj konkurs, a podsećaju da Poverenik ne postupa po službenoj dužnosti, pa građanke i građani moraju sami da podnesu pritužbu, ukoliko smatraju da su diskriminisani.

U AS Centru, koji osnažuje mlade ljude koji žive s HIV-om, kažu da su tokom prethodnih dana razgovarali s drugim organizacijma o ovom pitanju i da će ono biti rešavano u narednim danima.

"Inače, prethodnih godina Poverenik je postupao po velikom broju pritužbi koje se odnose na diskriminaciju po osnovu zdravstvenog stanja, gde spadaju i osobe koje žive sa HIV-om. Ova grupa ljudi predstavlja jednu od najviše marginalizovanih i stigmatizovanih društvenih grupa u Srbiji, a to dovodi do njihove izolacije i diskriminacije", kažu iz kancelarije Poverenika.

  • N

    25.05.2016 11:19
    @jao Srbijo
    Cekaj, a sta treba? Da "uvozimo" zarazne bolesnike od neizlecive bolesti koja pritom nema vidljivih simptoma. Ko garantuje da ce oni partnerima reci da su bolesni? Ko garantuje da ce bar nositi kondom? Moze, al da dobiju permanentnu oznaku na vidnom mestu. Recite da sam fasista, al boli me uvo... Epidemija Side Je sve sto nam sad u zivotu fali, pa da se svi kolektivno poubijamo. I ne mislim da cu ja da je dobijem, ja sam prevazisao menjanje partnera odavno. Za nasu decu se brinem.
  • Jao Srbijo

    25.05.2016 10:30
    nije
    Pored ovih komentara nije ni čudo što smo ovakva nazadna zemlja, IDIJOTI.
  • Anonimus

    25.05.2016 05:49
    Slicna je praksa u vecini cclanica EU, o ostalim zemljama da i ne govorimo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.