U Srbiji rad na crno pet puta isplatljiviji

Preduzetnici koji u Srbiji rade na crno godišnje mogu da plate najviše tri kazne, koje najčešće iznose oko 20.000 dinara, dok preduzetnik koji radi legalno mesečno izdvoji minimalno od 22.000 do 25.000 dinara poreza.
Prema toj računici dolazi se do zaključka da je daleko isplativije izbegavati porez i raditi na crno, jer na taj način "preduzetnici" godišnje izgube oko 60.000 dinara na kazne, dok bi za legalni rad morali da izdvajaju minimum 300.000 dinara. Na to se još dodaju nameti koje paušalac mora da plati, a ilegalac, ne mora.
 
Jedan preduzetnik iz Beograda kaže da iako inspekcija otkrije da firma nije registrovana, kazna kod sudije je minimalna i izriče se tek posle pola godine.
 
"Dok ja držim dečju igraonicu legalno i mesečno plaćam sve što mi se nameće, ista firma pored moje nije registrovana i ne plaća ništa. Ako ga prijavim dva do tri puta godišnje, zbog sporosti sudova može da plati najviše 60.000 dinara i da nastavi da radi. Da sam znao da to tako funkcioniše, nikad ne bih prijavio firmu. Što sam lud da plaćam 10 puta više", poručuje on.
 
A da je ovo realnost u Srbiji potvrđuje i Goran Macura iz odeljenja za opšti nadzor u Sektoru tržišne inspekcije koji ističe da inspekcija ne može da zatvori krug u borbi protiv sive ekonomije.
 
"Ona samo konstatuje činjenice i podnosi zahtev prekršajnom sudu, koji to rešava u roku od tri do šest meseci. U skladu s novim Zakonom o inspekcijskom nadzoru, sud bi za drugi prekršaj trebalo da izriče veće kazne koje bi bile destimulativne za nelegalan rad", kaže Macura za Kurir i dodaje da je za nelegalne trgovce najveća kazna kad im inspekcija oduzme robu koja može da vredi i do 200.000 dinara, što je više od sudske kazne.
 
Istovremeno, srpskim tajkunima država je omogućila reprogramiranje i otpis pozamašnih dugova. Tako na primer, vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević za porez duguje 666 miliona dinara, vlasnik "Interkomerca" Goran Perčević 143 miliona dinara, vlasnik "Mera investa" Marko Mišković 911 miliona dinara, a vlasnik "Zekstre" Dragan Đurić 347 miliona dinara.
 
Podsećamo da bogataši nagomilane poreske dugove mogu da otplaćuju pet godina, a ukoliko isplate u roku ili pre njega, država će im otpisati i kamatu. To im je omogućeno najnovijim zakonom o poreskom postupku  koji je po hitnom postupku usvojen u februaru.
 
O opraštanju dugova tajkunima možete više pročitati OVDE.
  • Prodavac magle

    27.05.2016 14:09
    Najisplativije
    Od rada na crno u Srbiji je mnogo isplativije raditi kod države!
    Redovna plata, doprinosi, dodaci na platu, godišnji , bolovanje, za slučaj otkaza lepa otpremnina i na kraju naravno VELIKA I SIGURNA PENZIJA. A briga oko naplate, plaćanja poreza i ostalih obaveza nemaš nikakvih.I tvoja je zarada prioritet -uvek ispred svih ostalih poverilaca, pogotovo onih iz "nepoštenog" privatnog sektora!
    Lep i udoban život sve o o trošku ovih "nepoštenih" iz privatnog sektora, koji poreze u vezi poslovanja treba da plaćaju JOŠ I JOŠ I JOŠ.
    Samo da bi život "poštenih"državnih uposlenika bio još lepši, sigurniji....
  • Reci nam

    27.05.2016 13:58
    ŽIVANE
    Koliko TI PLAĆAŠ POREZ mesečno?
    Ili radiš negde kod države gde Ti sve plaćaju poreski obveznici pa mudruješ?
    Znaš li da su porezi i doprinosi na platu u Srbiji čak 70%?
    Nemaš pojma. Za tebe su uvek plaćali drugi, poštenjačino...
  • Kurs

    27.05.2016 07:37
    Našli se da nam sole pamet oni koji sada štampaju pare za isplatu socijalnih slučajeva firmi koje su uništili ili sad prodaju strancima.
    Kurs divlja jer štampaju za sve do sada nerešene slučajeve "socijalnih programa".
    Stručnjaci, a? E jeste glasali.... tako bar kažu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.