Ukidaju se vozovi na 800 kilometara pruga

Vlada Srbije trebalo bi da do kraja jula donese odluku o gašenju železničkog saobraćaja na 20 deonica, ukupne dužine oko 800 kilometara.
Predlog je uputilo Ministarstvo saobraćaja, a osnov za takvu odluku je analiza o rentabilnosti "Železnica Srbije", koja je pokazala da neke pruge treba zatvoriti. Međutim, na "crnoj listi" našle su se i neke vrlo važne regionalne trase koje su od velikog značaja za građane i privredu.
 
Ministarstvo saobraćaja i "Železnice" su dali mogućnost lokalni samoupravama da se do kraja juna izjasne da li mogu da finansiraju održavanje putničkog i teretnog saobraćaja na deonicama koje država više neće finansirati. Izvor "Blica" iz "Srbijavoza" tvrdi da nisu sve pruge predviđene za zatvaranje nerentabilne, već da postoje i one kojima je potrebna rekonstrukcija, za šta nema novca, zbog čega su stavljene na nepoželjnu listu.
 
"Spisak pruga koje treba da se ugase sastavila je 'Infrastruktura Železnica' i to bez konsultacija sa 'Srbijavozom' i 'Srbijakargom'. 'Infrastruktura' je gledala samo svoj ugao, odnosno mogućnost da ulaže u infrastrukturu, pa se zato na crnoj listi nalaze i deonice izuzetno važne za neke regione, poput deonice Kraljevo-Kruševac i Požarevac-Majdanpek, koje su žile kucavice i za privredu i za građane tog kraja", poručio je izvor iz "Srbijavoza".
 
Ova saznanja potvrdila je i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.
 
"U naredne tri godine modernizovaće se 500 kilometara pruga na kojima će se voziti oko 120 kilometara na sat. Međutim, više od 800 kilometara najverovatnije će biti ugašeno jer se slabo koriste i predstavljaju samo trošak 'Železnicama'. O tome sada pričamo sa lokalnim samoupravama, koje će imati slobodu da deo lokalnih železnica ili same finansiraju ili raspišu tender da neko drugi finansira. Ne može država sve", kaže Mihajlović.
 
Iako je navedeno da je lokalnim samoupravama dat rok da se odluče da li će same finansirati saobraćaj na njihovoj deonici, u nekim gradovima, poput Kraljeva, nisu ni upoznati sa scenarijem gašenja pruga. 
 
"Mislio sam da će pruga Kraljevo-Kruševac biti revitalizovana, a ne ugašena, jer je od vitalnog značaja za stanovništvo. Ne verujem da će lokalne samouprava moći same da održavaju pruge i saobraćaj", poručio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.
 
Podsetimo da i Vojvodina kuburi s nerentabilnim prugama. Kako je 021 pisao, pokrajinska vlast dobila je novim Zakonom o železnicama ovlašćenje da brine o prugama, iako za to nije obezbeđen novac u budžetu. To dovodi u pitanje opstanak pruga, o kojima niko neće moći da brine ukoliko se proglase finansijski neisplativim. Više o toj priči čitajte OVDE.
  • nss

    09.06.2016 08:58
    nss
    sam bog zna sta ova mucenica sve gradi i ukida...pojma ona nema sa zivotom ali dise i svoj i tudji vazduh...
  • мика

    08.06.2016 20:45
    Нек дозволе приватницма да користе пруге. На западу је сасвим нормално да регионалне пруге користе возови приватних компанија за превоз путника.
  • Putnik

    08.06.2016 20:38
    A zašto
    Koliko sam pročitao u novinama najviše se pruga ukida u Vojvodini.Zašto?Jel bajna ministarka misli da nama ne trebaju pruge u Vojvodini.Pa već ste ih u zadnjih 10 godina najviše ukinuli baš uVojvodini.I šta sad da kažem da vlast voli Vojvodinu.Teško.I dalje samo uzimaju a malo vraćaju.Pa se onda pitate kako to ovde ljudi ne vole Beograd.Pa lepo ,sad vam je jasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.