Funkcioneri preterali sa platama nauštrb ulaganja

Čelnici opština sebi razrezuju sve veća primanja, a manje ulažu u infrastrukturu, što pokazuje podatak da je povećanje rashoda na zarade bilo 25, a dozvoljeno je 6,5 odsto.

Analiza Fiskalnog saveta pokazala je da opštinari sve manje novca izdvajaju iz opštinske kase da bi rešili osnovne životne probleme svojih sugrađana zbog kojih i imaju to zaposlenje. Dok nemaju ispravnu pijaću vodu u gradskom vodovodu, nisu priključeni na kanalizacionu mrežu, svaka veća kiša im poplavi kuće, opštinski funkcioneri sebi razrezuju veće plate.

"Kapitalni rashodi realno su smanjeni na lokalnom nivou za 50 odsto od 2008. do 2105. godine, dok je povećanje rashoda na zarade od 2009. do 2015. bilo 25 odsto, umesto zakonski propisanih 6,5 odsto, što je posledica povećanja plata preko zakona ili dodatnog zapošljavanja", ističe Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

Učešće plata zaposlenih u ukupnim rashodima opština i gradova najveće je u Novom Pazaru, čak 41 odsto, a najmanje u Čajetini - sedam procenata. U proseku, od svega što opštine uknjiže kao rashod, oko 23 odsto odlazi na plate. S druge strane, čak 80 odsto vodovodnih sistema u Vojvodini nije sasvim ispravno, dok je svega 60 odsto domaćinstava u Srbiji priključeno na kanalizacionu mrežu.

"Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj lokalni nivo vlasti u drugoj deceniji 21. veka i dalje ne uspeva građanima da obezbedi dostupnost osnovnih usluga u skladu sa svojim nadležnostima. Stanovništvo u mnogim gradovima i opštinama nema pristup pijaćoj vodi zadovoljavajućeg kvaliteta, poput Zrenjanina, Požarevca, dok su neki važni segmenti komunalne infrastrukture, poput kanalizacione mreže, sistema za odbranu od poplava, prečišćavanja kanalizacionih voda, prereda smeća i dalje u početnim fazama razvoja, što je nedopustivo", navodi se u najnovijoj analizi Fiskalnog saveta.

Tako je, na primer, oko 70 odsto kontrolisanih centralnih vodovodnih sistema u centralnoj Srbiji ispravno, a u Vojvodini tek oko 16 odsto, dok je broj domaćinstava priključenih na kanalizacionu mrežu u 2014. godini iznosio oko 60 odsto ukupnog broja domaćinstava, naspram evropskog proseka od preko 80 odsto.

Kao dodatna ilustracija nedopustivo niskog kvaliteta lokalne infrastrukture može poslužiti i podatak da u Srbiji postoji veoma mali udeo prečišćenih otpadnih voda u ukupnom ispuštanju (tek 10 do 15 odsto), dok se u EU gotovo sva otpadna voda prečišćava.

Ovo su samo neki od gorućih problema koji nedvosmisleno pokazuju da lokalni nivo vlasti u Srbiji godinama investira manje nego što je potrebno za ostvarivanje zadovoljavajućeg stanja i kvaliteta pripadajuće infrastrukture i samim tim kvaliteta života stanovništva.

  • Gaga

    24.06.2016 08:49
    Samo potvrdjuje moje misljenje da lokalne samouprave sve treba ukinuti. Svi su pljackasi i ne treba im dati osnovu za to. Muka mi je vise od drogiranja sa EU i MMF ucenama i od svega ostalog stoje dovelo do ovog.
  • Boxy

    24.06.2016 08:06
    što se čudite?
    Napravite vi jedan istraživački tekst da vidite koliko predsednika opština, koje su izdržavane od strane države, jer samostalno ne bi mogle opstati, imaju veće plate od poslaničkih. I ne samo predsednici opština. Kreativnost kojima po raznim osnovama uvećavaju svoja primanja je zapanjujuća. Posebna fora im je angažovanje fantomskih lica za honorarni rad.
  • Mile

    24.06.2016 08:04
    Povećanje plata funkcionera (onih koji se pitaju) 25% a penzija 1,25 %. To je njihova politika zasnovana na alavosti i bezobrazluku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija