Elektronska zdravstvena knjižica ne vredi bez stare

Elektronske zdravstvene knjižice trebalo bi da smanje zadržavanje na šalteru i ubrzaju administrativnu proceduru, ali je u praksi situacija drugačija.

Čeka se još duže, jer u novoj kartici zdravstvenog osiguranja nema broja kartona ni imena izabranog lekara pa do dolaska u ordinaciju prođe dosta vremena. Zato je na pregled potrebno poneti i papirnu zdravstvenu knjižicu, u kojoj se nalaze svi ti podaci, navode "Novosti".

Specijalista opšte medicine u Domu zdravlja "Voždovac" Nevenka Dimitrijević rekla je da se u uz karticu zdravstvenog osiguranja dobija i PIN, ali nije objašnjeno kako se koristi i gde. Ona ističe da nije jasno ni kako bi neko mogao za zloupotrebi tuđu karticu, ako je svim sestrama koje rade na prijemu pacijenata rečeno da ona važi samo uz ličnu kartu.

"U novoj zdravstvenoj knjižici nema podataka o izabranom lekaru, o broju zdravstvenog kartona, niti evidentiranih medicinskih upozorenja da pecijent boluje od neke bolesti na koju treba posebno obratiti pažnju, kao što je dijabetes. Na čipu nisu evidentirane vakcinacije i alergije na lekove, pa se u hitnim slučajevima može napraviti velika greška, ako pacijent nije u mogućnosti sam da upozori. Nije poznato ni da li pacijenta treba osloboditi plaćanja participacije za pregled", kaže Nevenka Dimitrijević. Ona ističe da tek kada se očitaju podaci sa čipa, u sistemu se vidi da li su uplaćeni doprinosi, a ako je pacijent promenio poslodavca, to nije evidentirano.

Iako je trajnost kartice deset godina, pacijentima nije objašnjeno da to ne znači da će svih deset godina imati i overenu knjižicu, kaže doktorka. Dimitrijević navodi da se zato često događaju nemile scene kada neko dođe na pregled i sazna da mu nije uplaćeno osiguranje.

Kada je u pitanju Novi Sad, problem predstavljaju neadekvatni čitači elektronskih knjižica u novosadskim domovima zdravlja, o čemu opširnije možete pročitati OVDE.

Podsetimo, poslednji podaci govore da je zahteve za kartice kojima do kraja godine treba da se zamene sve papirne zdravstvene knjižice, uzelo samo 1,22 miliona građana, od ukupno 6,94 miliona građana Srbije.

  • Dakle,

    28.07.2016 23:49
    Praksa nedvosmisleno pokazuje da je Kancelarija za brze odgovore "SNS Bot Generator" jedini sistem koji besprekorno funkcioniše u ovom izgovoru od države.
  • saramakas

    28.07.2016 19:09
    "u novoj kartici zdravstvenog osiguranja nema broja kartona ni imena izabranog lekara"
    Pa. ovo nema ni u mojoj staroj knjizici pa ipak, kao astmaticar, sa njom redovno idem na kontrole i po terapiju vec x godina!
  • maki

    27.07.2016 19:52
    problem
    Najveći problem sa novim knjižicama je što većina domova zdravlja i bolnica nema dovoljno čitača i što silna rodbina i kupljenih diploma IT neznaju da unesu sve podatke u bazu podataka . Dođete na šalter a sestra vam kaže da Vam knjižica nevaži jer gospoda neradnika nije revidirala podatke 3 meseca i ništa se neslaže sa RZFS ili imate novu knjižicu a piše da vam je istekla jer stara nije poništena zvanično u sistemu nego samo fizički. Žalosno je što mi sa pravim stručnjacima sve možemo završiti za 10-tak dana u samoj bazi podataka,onda krenuti u izradu zdr. knjižica i za 20 dana funkcionisati kao Švicarska al ne lakše je ukrasti pare izraditi 20 000 knjižica kupiti svakoj ustanovi po 1 čitač i hvaliti se na sva usta kao idemo ka Evropi kako će sve biti umreženo i da nenabrajam a ništa baš nefunkcioniše jer kad dođete u bolnicu tamo ne mogu da Vam otvore karton iz DZ i ljudi neznaju da li imate hronične bolesti jeste li alergični na nešto i ako vas slučajno nađu na ulici a nije vam dobro iz najbolje namere da Vam pomognu mogu Vas ubiti jer neznaju ništa o vama. Elem to ti je naš problem sve hoćemo a ništa neumemo da uradimo kako valja. Dijabetičari su u svetu obeleženi posebnim narukvicama kao i epileptičari ali kad stigne čovek u bolnicu i ukucate njegov pin ili jmbg o njemu znate sve i nema greške kao kod nas. Kod nas to nije moguće .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.