Niko neće da skine preostalih 740 radioaktivnih gromobrana

Nakon tragedije u Aleksandrovcu, kada su u udaru groma poginule dve devojčice, meteorolozi tvrde da bi trebalo pokrenuti policijsku istragu i utvrditi kako se to moglo dogoditi na ulici.

Meteorolog Časlav Stanojević kaže da bi trebalo istražiti da li je Hala sportova, pored koje se tragedija desila, imala ispravan gromobran.

"Da je zgrada, u čijoj blizini se dogodila nesreća, imala propisane i ispravne gromobrane, to se ne bi dogodilo. Nesreća je mogla da bude i veća da je u istom momentu iz hale izašlo više ljudi", ističe Stanojević, koji je radio nekoliko veštačenja prilikom udara groma.

Ova tragedija ponovo otvara priču o gromobranima na zgradama u gradovima, a Stanojević tvrdi da većina zgrada ima problematične gromobrane i da je pitanje ko, nakon gašenja preduzeća za gromobrane, kontroliše da li su oni ispravni i kako su postavljeni.

Stari gromobrani, koji su mahom bili radioaktivni, skidani su sa zgrada, a savremeni ili nisu postavljeni ili ih niko ne kontroliše. Stanojević objašnjava da savremeni gromobrani, zahvaljujući svojoj konstrukciji, navode grom, odnosno električno pražnjenje na sebe i na taj način štite prostor u prečniku 400 metara.

Zakonski rok za uklanjanje zaostalih radioaktivnih gromobrana s objekata i preduzeća u Srbiji istekao je pre dve godine. Međutim, i pored petogodišnjeg roka, koji je bio na raspolaganju ustanovama i preduzećima u Srbiji da to učine, štetni gromobrani nisu svuda uklonjeni. Naime, osamdesetih i devedesetih godina u Srbiji je bilo ugrađeno oko 4.000 radioaktivnih gromobrana. Vremenom su skidani, ali ih je ostalo još 740. Direktor Agencije za zaštitu o jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Slađan Veselinov je još prošle godine rekao da se neuklonjeni gromobrani nalaze svuda oko nas. Ipak, rekao je da oni nisu opasni dok god stoje kako treba, već to postaju samo ukoliko se nagnu, padnu ili ih neko neovlašćeno ukloni. On je za "Dnevnik", na osnovu tada obrađenih podataka, rekao da zaostalih radioaktivnih gromobrana nema u Vrbasu, Žablju, Sremskim Karlovcima i Pećincima, ali da ih ima u Zrenjaninu 19, kao i u Pančevu 35.

U Novom Sadu nikako da se uklone preostalih 49 gromobrana

Već nekoliko godina, inženjer Bogoljub Milinović iz Novog Sada, koji je 30 godina radio u preduzeću koje je prethodnih decenija bilo angažovano na postavljanju gromobrana, od gradske vlasti traži uklanjanje preostalih 49 radioaktivnih gromobrana u Novom Sadu. On tvrdi da radioaktivni gromobrani postoje u blizini nekih škola, vrtića, fabrika, pa i porodilišta. Stručnjaci napominju da su radioaktivni gromobrani ranije bili postavljeni jer su bili jeftiniji od drugih vidova zaštite, a verovalo se i u njihovu efikasnost. Međutim, vremenom je došlo do drugačijeg zaključka.

Da bi se pronašlo konačno rešenje za preostale radioaktivne gromobrane nedostaje novac - deo uz pomoć države, a deo uz pomoć novca iz donacije. Za uklanjanje preostalih gromobrana bila su zaduženja komunalna preduzeća, ali i skupštine stanara, koji su u svojstvu pravnih lica. I jedni i drugi su tvrdili da posao ne mogu da obave zbog visoke cene. Naime, za skidanje, skladištenje starog gromobrana i zamenu novim treba oko 3.000 evra.

  • gari

    28.07.2016 11:32
    sad bas da su opasni i nisu, jedan stoji na jodnoj banji, verovatno pomaze u terapiji, salu na stranu ispod njih zracenja nema a da ih uklone trebalo bi, samo da se sakupljaci sekundarnog i sveg ostalog nedosete pa pocnu da prodaju kobalt60 daesu, sreca te su na krovovima odavno ih nebi bilo
  • Gromobran

    28.07.2016 11:30
    Obecanje
    G. Veselinov je prosle godine gostujuci na RTV obecao uklanjanje istih u 2016. godini. Nadamo se da ce se izboriti sa time, naci sredstva. Uklanjanje starog i postavka novog kosta cca 2.000 evra. Ukoliko se u jednom danu uklanja vise takvih gromobrana cena je i manja. Institut u Vinci uklanja ove gromobrane. U Novom Sadu je potpisana peticija, 3.000 gradjana je trazilo uklanjanje istih. Dobili smo obecanje da ce u ovoj godini biti uklonjeni. Nalaze se pored skola, vrtica, porodilista, stambenih zgrada. Stetni su! Tacno je da ukoliko se nalaze na zgradi da se uklanjanju o trosku stanara, ali je isto tako tacno da je Grad u obevezi da uklone one koji su na parcelama u vlasnistvu Grada. Jkp Stan je 2009. nenamenski ta sredstva utrosio, pa se iskreno nadamo da ce g. Vucevic naci resenje za nas Grad!
  • ja

    28.07.2016 11:22
    gromobrani
    Kakve gluposti pišete .... koji gromobran štiti u prečniku od 400 metara ? postoje slučajevi gde je grom udario 100 metara od crkve koja ima ODLIČAN gromobran...

    Ti radioaktivni nisu uopšte opasni ni štetni ako se pravilno održavaju. Problem je što su stari I u stanju raspadanja ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.