Cena mesa će se teško vratiti na staro

U naredne tri do četiri nedelje situacija na tržištu svinjskog mesa bi mogla da se reguliše, smatra sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović.
Međutim pitanje je i teško je proceniti kaže on, da li bi i cene u trgovinama mogle da se vrate na staro. "Ne očekujem da bi cene mogle da se vrate tako lako", rekao je on ističući da su farmeri podigli cenu, da klaničari takođe imaju svoju računicu, ali da trgovci u svemu tome nemaju takve rizike. 
 
Udeo u poskupljenju cene nemaju samo stočari i klaničari, već i trgovci i zato je teško prognozirati kada bi cena mogla da padne, rekao je Budimović. 
 
On je kazao da je prvi razlog za povećanje cena smanjenje tovljenika i prasadi na tržištu, a na sve to je smanjen i uvoz iz EU. Kada se određeni broj tovljenika proda očekuje se da se situacija reguliše. "Pretpostavljam da bi to moglo da bude za tri do četiri nedelje", rekao je on. 
 
Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je juče, gostujući u Kažiprstu B92 da je rast cena svinjskog mesa u Srbiji izazvan kako manjkom tovljenika na domaćem tržištu, tako i skokom cena na evropskom tržistu i time što su evropski farmeri velike količine mesa plasirali na azijsko tržište, pre svega Kine. 
 
U narednom periodu pratiće se situacija i razmatrati opcija intervencije iz robnih rezervi ukoliko to ipak bude neophodno. On je rekao da će se pratiti da li dolazi do cenovne stabilnosti i da će intervencija ipak pokušati da se izbegne, jer to dugorocno može da ima loše efekte. 
 
On je rekao da je u manje-više svim zemljama EU i regiona došlo do skoka cena svinjskog mesa. U većini prodavnica kupce su ovih dana "dočekale" nove cene svinjskog mesa, koje su ponegde veće i za skoro 200 dinara po kilogramu. Proizvođači navode da je razlog skok cene živih svinja.
  • panonius

    30.07.2016 11:22
    da li ova uopšte postoji?!
    Zar treba neki rasim da objašnjava i komentariše ovu stvar kada postoji Ministarka za poljoprovredu koju nisam video niti čuo zbori išta da pametno?! Za šta dobija uopšre platu???? Valjda se plaši kamera i medija?! Bruka !!!!
    Bitno je da se nagledamo vulina i rasima - i eto blagostanja! Jadno.
  • Steva-NS

    30.07.2016 09:30
    U mom slučaju,meso je mislena imenica ! Maksimalni domet mi je,GMO soja ,u takozvanim salamama -podrigušama. Toliko o tome , kako nam dobro "ide" !
  • ...

    30.07.2016 09:30
    Meso ubija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.