Status v. d. direktora za 197 državnih službenika, broj će rasti

Većina direktora kancelarija, pomoćnika ministara je potrošila svoj mandat "vršioca dužnosti", ali su i dalje na tim funkcijama, jer konkursi za rukovodioce važnih institucija ili nisu raspisani ili na onim oglašenima još niko nije izabran.
Prema pisanju "Novosti", trenutno postoji 197 državnih službenika na položaju u v. d. statusu, a očekuje se da taj bude veći, jer je nova vlada na prethodnim sednicama postavila desetine novih službenika.
 
Tako v. d. šefa sada imaju "Skijališta Srbije", ali i Psihijatrijska klinika "Laza Lazarević", jer je prethodna direktorka Slavica Đukić Dejanović sela u ministarsku fotelju.
 
U ovom "vakuumu" našla se i direktorka Kancelarije za EU Ksenija Milenković. Iako je konkurs za taj položaj raspisan još prošlog septembra, i Milenković prošla sve krugove razgovora, konačno rešenje o izboru i imenovanju nije doneto. Konkursa za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju nije ni bilo, pa je tako Marko Đurić i dalje u v. d. statusu. I Jovan Vorkapić vodi Direkciju za imovinu kao v. d., iako je i njemu oročeni status odavno istekao.
 
Inače, v. d. status, po zakonu, može da traje maksimalno devet meseci, a mnogima je istekao još krajem prošle godine.
 
Na sajtu Službe za upravljanje kadrovima (SUK) sada ne postoji nijedan javni konkurs za položaje, a od početka godine ih je raspisano samo osam - za pomoćnike ministara ili direktore u ministarstvima građevine, odbrane, finansija i kulture.
 
Direktor SUK Danilo Rončević, kojem je takođe v. d. status produžen na još tri meseca, kaže da je od početka 2015. oglašeno 286 internih i javnih konkursa, a okončano 242.
 
"Kada je reč o konkursu za direktora Kancelarije za EU, vlada u prethodnom periodu nije vršila postavljenja, jer je bila u tehničkom mandatu", objašnjava Rončević.
 
U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprava, koje je iniciralo izmene Zakona o državnim službenicima, po kojima i oni moraju da se biraju na konkursima, rečeno je da se radi na tome da se ovaj proces ubrza. 
 
Očekuje da će novi ministri, odnosno rukovodioci organa predložiti Vladi kandidata za postavljenje na položaj, putem internog konkursa, a tek ukoliko se ne nađe adekvatno rešenje, ići će se na javni konkurs.
 
Inače, javni konkurs za državne službenike za položaje oglašava se tek ukoliko se ne nađe adekvatno rešenje za određenu poziciju preko internog oglasa, odnosno među onima koji su već zaposleni u sistemu Vlade. 
  • Pod hitno

    24.08.2016 10:19
    Valjalo bi im deliti Ordene za zasluge Partiji, nekog reda...
  • Ćata Mali

    24.08.2016 10:06
    A tek naše države
    Koliko su tek one decenija u statusu v.d. ?
    Svi rokovi probijeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.