U 2016. u srpskim zatvorima rođeno najviše beba u poslednjih 40 godina

Čak 384 bebe rođene su od 1955. godine u srpskim zatvorima, odnosno u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.
Tokom 2016. je rođeno već pet beba, što je najveći broj još od 1975. godine, kada je rođeno deset beba. Trenutno sa majkama u sobama su tri bebe, pokazuju podaci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.
 
Sve bebe su rođene u požarevačkom Kliničkom centru, što im stoji u krštenici, ali su njihove majke trudnoću održavale iza rešetaka, a bebe su još godinu dana nakon rođenja ostajale u istoj sobi. Od 1. septembra 2014. mališani sa majkama mogu da ostanu i do druge navršene godine, jer su psiholozi procenili da je to neophodan minimum da bi dete kasnije razvilo zdrave emocionalne i socijalne veze. 
 
U Hrvatskoj deca sa majkama ostaju tri, a u Mađarskoj čak pet godina, a u vrtić ih vode volonteri. 
 
"Ukoliko je osuđenica navršila šest meseci trudnoće ili ima dete mlađe od godinu dana, ona može da odloži izdržavanje kazne. Takođe može da ga odloži na šest meseci i ako joj je bračni drug u zatvoru ili se sprema da ide. Neke se, međutim, iz ličnih razloga ipak odlučuju da rode u zatvoru", kaže za "Novosti" Zorana Vučićević iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.
 
Majke sa decom u zavodima imaju pravo na sopstvenu sobu, a žene imaju pravo i na oslobođenje od rada zbog trudnoće ili materinstva. Mališani dobijaju stručnu negu koja odgovara standardnim dečjim ustanovama, besplatne pelene, mleko, odeću, obuću, kolica. Osuđenicama su na raspolaganju i lekar, medicinska sestra, psiholog.
 
Majke sa malom decom borave u posebnom delu upravne zgrade, sazidane sedamdesetih godina prošlog veka, u čijem sklopu postoji smeštaj za trudnice, porodilje i decu, popularno nazvano "porodilište".
 
Dosta je anegdota vezano za mališane koji prve doživljaje o svetu steknu u zatvoru. Zorana Vučićević će zauvek pamtiti malog Vuka, prvog dečaka koji je ostao sa majkom dve godine.
 
"Svi ćemo ga se sećati kako stoji, onako plav, sa velikim očima, nasmejan i drži se za uniformu načelnika službe obezbeđenja. Kad bi izašao napolje, ko god prođe krugom, osuđenica ili zaposleni, svi bi morali da se nasmeše. Mamio je osmeh, uneo je potpuno drugačiju atmosferu", priča Vučićević.
 
Ona dodaje da postoje i slučajevi kada se majke pokaju jer su odlučile da rode u zatvoru.
 
"Jedna visokoobrazovana žena je već imala dve velike ćerke, a u Požarevcu je rodila treću. Posle godinu i po u zavodu priznala je da nikada ne bi dolazila trudna da je znala kako to može da bude teško. Ona je imala sreću da izađe sa detetom na slobodu", objašnjava Vučićević.
 
Kada majka ostaje iza rešetaka, uz njenu saglasnost dete preuzima otac. Ukoliko roditelji ne mogu da se dogovore, o sudbini deteta odlučuje sud. Ako nema nikoga, beba mora u hraniteljsku porodicu. Nažalost, ima slučajeva da su neke devojčice rođene u zatvoru kasnije i same u njega dospele.
  • Inspektor Višekruna

    24.08.2016 18:54
    " Mališani dobijaju stručnu negu koja odgovara standardnim dečjim ustanovama, besplatne pelene, mleko, odeću, obuću, kolica. Osuđenicama su na raspolaganju i lekar, medicinska sestra, psiholog."
    Nije ni čudo, što ne odlažu kaznu nego se porode u zatvoru. Još posebna soba, pa mnoge to nemaju ni kući. A ušteda na gorenavedenom je ogromna.
  • Tja

    24.08.2016 18:17
    Ovo će tek da postane trend. Najbolji dokaz da ovo nije država slobodnih ljudi, već podešena za kriminalce, je da će se u budućnosti običnom građaninu više isplatiti da bude u zatvoru nego na slobodi.
    Garantovano dobar medicinski tretman bez čekanja, obezbeđena hrana i grejanje... treba li više da pričam?
    Roditi dete u takvim uslovima takođe znači za majku da će imati obezbeđeno sve.
    A s obzirom da primamo tuđe zatvorenike bez ikakvog osnova u našem pravnom sistemu,
    biće i gradnje zatvora. A time i poslova čuvara!
    Znači, perspektiva Srbije je - jedan ogromni zatvor!
  • Gerga

    24.08.2016 13:15
    Nešto nedostaje
    Može se odložiti zatvor i ako učestvuješ u Farmi ili parovima, a žena ti čuva dete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.