Brnabić: Nedostaje 15.000 stručnjaka u IT sektoru

Ministarka državne uprave Ana Brnabić izjavila je da u ovom trenutku u Srbiji u IT sektoru nedostaje 15.000 stručnjaka i da bi toliko njih moglo da bude odmah zaposleno.

"Duboko verujem da IT sektor može da bude okosnica razvoja Srbije. U ovom trenutku u IT sektoru fali 15.000 stručnjaka, mislim da bismo toliko mogli odmah da zaposlimo. U tom smislu, mislim da će biti ključ obrazovanje ljudi, širenje kapaciteta. Tu ću dosta sarađivati sa ministrom prosvete", rekla je Brnabić.

Na pitanje kako planira da unapredi rad zaposlenih, istakla je da su obuke ključ.

"Na tome ćemo raditi, kao i na pokretanju akademije za javnu upravu, koja će biti nacionalna akademija za obuku službenika u javnoj upravi, a cilj je da ona bude formirana do sredine ovog mandata", kaže ministarka. Govoreći o dodatnim zapošljavanjima, ona je napomenula da su to prevashodno inspektori kojih nema dovoljno i Uprava za agrarna planiranja.

"Da imamo veći broj inspektora, brže bismo sankcionisali one koji nelegalno posluju i varaju građane... Drugo mesto gde nema dovoljno zaposlenih je Uprava za agrarna planiranja. Bili su konkursi, ali nemamo dovoljno ljudi i ministar Nedimović i ja smo već razgovarali o tome", dodaje Brnabić.

Ona se kratko osvrnula i na spekulacije da joj je mesto u Vladi ponuđeno zbog istupa u aferi "prisluškivanje", ocenjujući da su takvi komentari maliciozni i da treba biti oprezan sa takvim ocenama.

"Bićemo u situaciji da niko stručan neće prihvatiti da bude ministar iz straha od provlačenja po medijima i projektovanih afera", rekla je Ana Brnabić.

  • Poletna staza

    29.08.2016 10:51
    Tek će da nedostaje.
    Nedostatak u ostalim normalnim zemljama će se popunjavati iz naših redova, dok se ovde budu pričale bajke.
    Ova zemlja nije predviđena za IT, već za pelene - generalnim planom.
    Molim one retke primerke IT stručnjaka koji su se TRENUTNO dobro udomili da ne kvare opšti prosek i utisak.
    IT stručnjak se u ovoj zemlji ne razlikuje od ostalih časnih profesija, jedino što ne nosi pelene za odrasle.
    Još uvek.
  • dvebebe

    28.08.2016 21:44
    15000 100000 1000000
    Gluposti. Da ih ima jos 15000, od toga bi bar 10000 otislo. Kao da je rekla "Srbiji fali jos 150 izvora nafte". Ne zna sta prica, nema research nikakav, niti mozes da narucis generaciju IT-jevaca jer ti se javilo u snu nakon sto si postala ministarka. Nema ni blizu toliko otvorenih pozicija. Nema ni blizu toliko biznisa koji bi to prihvatili. Srpski IT je zabavan, ali sustinki su to strane firme koje kupuju radnu snagu tj domace koje prodaju a domaci inovatori su zanemarljivi. Umesto da si otisla kod AV i napravila neki deal da prvicues sve iz regiona. Ministarko, nema Velike Srbije, to su te lagali, ni u Evropi ni na web-u, 'ajmo sad nesto realno ili cuti i grickaj beneficije i pali se na svoju poziciju.
  • Inspektor Višekruna

    28.08.2016 16:27
    "Na tome ćemo raditi, kao i na pokretanju akademije za javnu upravu, koja će biti nacionalna akademija za obuku službenika u javnoj upravi"
    A ko će ih obučavati, razvojem se bave stručnjaci, koji su se čitav život grebali o budžet, nikada nisu radili u firmi koja tržišno posluje, čak i u porodici nemaju nikog takvog. Obuku za traženje posla, drže oni što su se zaposlili preko veze...
    "Da imamo veći broj inspektora, brže bismo sankcionisali one koji nelegalno posluju i varaju građane..."
    Upregnite prvo ove koji rade, pa kad zaista počnu da rade nešto, videćete koliko ih fali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.