Izvršitelji bolnicama mogu da zaplene aparate i lekove

Izvršitelji će ovih dana pokucati na vrata pojedinih bolnica, a ako bude bilo potrebe, oduzimaće im i aparate ako ne budu mogli da isplate nagomilane dugove.

Zdravstvene ustanove širom Srbije po raznim osnovama duguju neverovatnih 100 miliona evra, zbog čega su im računi u blokadi. Dok je pre godinu s tim muku mučilo "samo" 16 zdravstvenih ustanova, taj broj se sad popeo na 21. Blokirano je sedam domova zdravlja, 12 bolnica i službi Hitne pomoći, kao i apotekarske ustanove "Pančevo" i "Šabac". Zbog toga jedva rade zdravstveni centri u Užicu, Vranju, Surdulici, bolnice u Vršcu i Boru, domovi zdravlja u Leskovcu, Ćupriji, Žitorađi...

Dr Marko Ilić iz Opšte bolnice u Ćupriji kaže za Alo da zbog blokada pacijenti ne trpe - za sada.

"Sve što nam je neophodno za rad trenutno imamo. A kako će dalje da bude, to ne mogu sada da predvidim", kazao je on.

Kako je Alo u više navrata pisao, glavni razlozi blokada računa vuku korene još iz 2006. godine, kada stomatolozima nisu isplaćene plate, zbog čega su oni tužili zdravstvene kuće koje su posle morale da ih isplate. Osim toga, blokirani su im računi i zbog neplaćanje lekova i medicinskih sredstava nabavljačima, kao i zbog nenamenskog trošenja novca koji im je RFZO isplaćivao. Pojedini direktori, kako je već objavljeno, trošili su ta sredstva na plate i stimulacije zaposlenih, ali i na radnike koje su primali bez ikakvog plana.

"Sad smo došli dotle da poverioci od ustanova koje su u blokadi svoja sredstva naplaćuju i preko sudskih izvršilaca. Naplata se izvodi zaplenom medicinskih aparata, vozila hitne pomoći ili zaostalih lekova na lageru. Zbog cele te situacije na plaćaju se prekovremeni rad, potrebe laboratorije, kao ni servisi aparata", opisuje situaciju izvor ovog lista blizak zdravstvenim vlastima.

Da li je blizu krah srpskog zdravstva, pitanje je na koje je Ministarstvo zdravlja pokušalo da odgovori.

"Dugovanja zdravstvenih ustanova je nasleđen problem, koji se godinama akumulirao. Na kraju je doveo u opasnost opstanak kompletnog zdravstvenog sistema. S tim u vezi, sadašnji saziv Ministarstva zdravlja u poslednje dve godine preduzeo je niz mera kako bi omogućio nesmetano funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova, pa i onih u blokadi. Svi troškovi zdravstvenih ustanova se u poslednje dve godine izmiruju na vreme, čak i pre isteka zakonskog roka, tako da nije napravljen nijedan novi dug u ovom periodu. Ministarstvo zdravlja izražava veliku zahvalnost poveriocima, posebno iz farmaceutskog sektora, na razumevanju i strpljenju tokom prevazilaženja ovog problema", kažu nadležni.

RFZO priskočio u pomoć

Prema objavljenim podacima, lekove za potrebe blokiranih ustanova RFZO sada plaća direktno dobavljačima. Isto je i kada su u pitanju krv i produkti od krvi, energenti. Dosad je ta ustanova isplatila oko 1,06 milijardi dinara dobavljačima za potrebe zdravstvenih ustanova čiji su računi u blokadi. 

  • Pobrkani lončići

    18.09.2016 22:35
    Nervirach
    Pa ne radi se o tome da će izvršitelji doći da fenduju po bolnicama jer nisu isplaćeni štetni ugovori!
    Radi se o tome da bolnice ne plaćaju svojim dobavljačima!
    Ne može bolnica da funkcioniše na taj način što će sve raspoložive pare da podele za plate i prekovremene sate,a da dobavljače ne plaćaju.Zašto bi bilo koji dobavljač finansirao bolnicu?
    Pa gde to ima u civilizovanom svetu da naručiš recimo lekove, sanitetski materijal, hranu za bolničku menzu i ne platiš?
    Ista je situacija i sa sudovima.I oni sve pare potroše na svoje plate, a advokate,sudske veštake i sudije porotnike, ne plaćaju uopšte!
  • Zivan

    18.09.2016 14:19
    U bolnicama je malo lekova, a opema je stara tako da je teško prodati i namirati dug. Možda se stoga se izvršitelji bas neće zatrčavati, mada je to jedna vrsta parapolicije i surova je...
  • Nervirach

    18.09.2016 12:29
    Pa o tome se i radi. Da bi pojedini prepodobni dosli jeftino do opreme. Plenite imovinu onog ko je napravio stetan ugovir. To niko ne oredlaze?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.