Jerkov: Da se strukovni masteri izbrišu iz zakona

Članica skupštinskog Odbora za obrazovanje Aleksandra Jerkov predložila je da se iz Zakona o visokom obrazovanju izbrišu strukovni masteri.

Uvođenje strukovnih mastera jeste deo plana Vlade i prosvetnih vlasti, ali do 2020. godine, dok visoke škole smatraju da im je zakon dao za pravo da još prošle jeseni počnu da upisuju studente i na ovu vrstu studija. U tome su prošlog leta dobili podršku i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO), na šta je iz Ministarstva prosvete uzvraćeno da je ovde reč o ogromnim pritiscima lobija visokih škola na NSVO. Prosvetne vlasti su tada upozorile studente da ne nasedaju na informatore visokih škola, u kojima prednjače pre svega škole ekonomske struke i da se ne upisuju na master strukovne studije.

Kako piše Politika, čitava priča je praćena i incidentom u kojem je pretučen pomoćnik ministra za visoko obrazovanje dr Milovan Šuvakov, jedan od glavnih zagovornika stava da još nije vreme za uvođenje strukovnih mastera, što je inače smatrala i čitava ekipa ministra Verbića, kao i deo Komisije za akreditaciju. Šuvakov je napadnut nekoliko sati pred sednicu NSVO na kojoj je ovo telo dalo "zeleno svetlo" visokim školama.

Da još nije vreme za strukovne mastere, smatra i Aleksandra Jerkov. U njenom predlogu piše da master strukovne studije postoje u zemljama sa jakom industrijom i dobro razvijenom i planiranom "socijalnom infrastrukturom". U takvim zemljama veći nivo stručnog tj. strukovnog znanja ima smisla, a ti stručnjaci, kroz blisku saradnju sa kompanijom za koju se školuju, pripremaju se za unapred poznate funkcije.

U Srbiji, ističe Jerkov, "uvođenje master strukovnih studija rezultiraće obrazovanjem profila koji neće imati gde da se zaposle zbog uske specijalnosti za koju ne postoji poslodavac, a uvodi se isključivo zbog finansijskih interesa visokih strukovnih škola".

Dr Zorana Lužanin, koja je bila deo Verbićeve ekipe, podseća da je Akcioni plan za sprovođenje Strategije obrazovanja koji je usvojila Vlada – obavezujuć. Po tom planu, predviđeno je uvođenje master strukovnih studija do 2020. godine, kao i da se mladi školuju samo za specifične oblasti i pošto se završi lista zvanja kako se i ne bi dobijale diplome koje ne prepoznaje ni tržište rada.

  • Mozda sam glupa

    12.12.2017 14:53
    Sta je socijalna infrastruktura
  • Bole

    24.09.2016 23:05
    pucanj u pogrešnu metu
    U našoj zemlji u visokom obrazovanju najjači je lobi bogom danih državnih fakulteta koji misle da su posisali svu pamet, a zaostali su za evropskim zemljama svetlosnu godinu. O privatnim ne vredi ni trošiti reči. Svi veći fakulteti su otvorili svoje strukovne studije sa namerom da uzmu monopol u obrazovanju. Glavni problem strukovnih škola je što je u Srbiji teško poslati studente na praksu, jer cela industrija u zemlji stoji ili predstavlja isturena odelenja bez razvoja, komercijale i drugih poslovnih funkcija svetskih kompanija. Zato ovde ništa ne treba, osim jeftine radne snage i to, nažalost, propagira i gospođica Jerkov, a Vučić razmišlja o dualnom obrazovanju i novoj generaciji majstora umesto kreativaca, koji nam nisu potrebni. U Nemačkoj se mnogo više ljudi školuje na njihovoj verziji strukovnih studija, dok univerziteti spremaju samo ljude za nauku, istraživanje i obrazovanje. Strukovno obrazovanje, ma kako to sada smešno izgledalo, treba da bude pokretač razvoja društva i treba uložiti u njegov kvalitetan rad, proširiti ga, a ne ukidati.
  • kiki

    24.09.2016 20:05
    Ne vidim štaj e tu problem. Striktno ograničiti broj studenata na državnim visokim školama, a na privatnim ... Ionako tancuju doktorate ... Sa visokim strukovnim školama postoji ozbiljan problem. One ne mogu da iškoluju nasatvni kadar jer nema strukovnih mastera i doktorara. Za neke struke je to ozbiljan problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.