Geodetski zavod tajno snima građane i to prenosi na internetu uživo

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naredio je Republičkom geodetskom zavodu da obustavi snimanje građana u prijemnim kancelarijama, kao i prenos tih snimaka putem interneta, takozvanim lajv strimingom, saopšteno je danas iz službe poverenika.

U saopštenju se podseća da je poverenik prethodno upozorio Zavod, ukazujući da je takva obrada podataka nedopuštena, ali Zavod nije postupio po tom upozorenju već je preko medija saopštio da nije postupao suprotno zakonu, sa namerom da poboljša poslovni proces, informiše građane o broju prisutnih i spreči gužve u prijemnim kancelarijama.

- Svrha informisanja građana o broju prisutnih u prijemnim kancelarijama je sama po sebi diskutabilna budući da navedeni snimci pokazuju samo trenutno stanje koji se menja iz časa u čas te građanin na osnovu toga teško može pouzdano zaključiti kakvo će zaista biti u momentu njegovog dolaska - naveo je Šabić.

Poverenik je ocenio da se informisanje o gužvama u prijemnim kancelarijama može ostvariti na mnogo načina kojim se neuporedivo manje zadire u privatnost građana, objavljivanjem tonskih ili grafičkih informacija o broju prisutnih.

Povodom navoda Geodetskog zavoda da je time ostvarivao ciljeve iz Akcionog plana za sprovodjenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, poverenik je ocenio da je nejasno kako bi direktan prenos mogao da ostvari neki od antikorupcijskih ciljeva, utoliko pre što je Zavod u postupku izričito naveo da ne obavlja nikakvu analitičku obradu video zapisa.

Poverenik je podsetio da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti utvrđuje da obrada podataka nije dozvoljena ako pojedinac nije dao pristanak, ako je bez ovlašćenja, ako svrha nije jasno određena ili ako je obrada nesrazmerna svrsi.

RGZ: Poštovaćemo odluku, Šabić da je dostavi nama, ne medijima

Republički geodetski zavod (RGZ) poštovaće odluku Poverenika za informacije od javnog značaja da prekine "prenos uživo" sa kamera u prijemnim kancelarijama kada on "odluči da pošalje rešenje Zavodu, a ne samo medijima".

"RGZ će poštovati odluku Poverenika, čim rešenje bude stiglo. Izražavamo zabrinutost, jer se stiče da utisak da je povereniku o ovom slučaju važnije samoreklamerstvo budući da je prednost u obaveštavanju o svojim odlukama dao medijima, a ne RGZ", stoji u saopštenju Zavoda.

O tome su, dodaju u saopštenju, građani upoznati istaknutim obaveštenjima. "Poverenik je doneo drugačiju odluku koju je, slučajno ili namerno, prvo ustupio medijima. Pri tom, prenebregao je činjenicu da građani koji pročitaju obaveštenje o kamerama, ukoliko ne žele da budu snimljeni, imaju mogućnost da svoje podneske pošalju poštom, dok su im sva uputstva i obaveštenja dostupna na internet stranici RGZ ili ih mogu dobiti telefonskim pozivom", zaključuje se u saopštenju.

  • Zacdgb

    29.10.2016 09:06
    Bravo za poverenika.
  • Strančarenje

    29.10.2016 05:14
    Koliko RGZ maši poentu izjavom o tome kome je kome je odluka najpre dostavljena, pa ovo nigde nema. Ovo samo pokazuje koliko se danas ne poštuje zakon ako ste u određenoj stranci. Što da se poštuje zakon kad ga stranačke kolege sprovode? Zašto da se poštuju državne institucije kad - država to je AV? Tuga. Poslednji normalan čovek sa integritetom u Srbiji neka ugasi svetlo. Mi odosmo.
  • Sagrana

    28.10.2016 23:43
    Sahrana
    Ovaj sabic je grobar svih korisnih metoda za suzbijanje korupcije.
    Glupsoni ga podrzavaju i ne shvataju da sami sebi nanose stetu.
    Pa sto bi policajci u razvijenim zemljama imali kamere a nasi ne?
    Kada god postoji mogucnost da nesto bude javno i transparentno on krene da"stiti"gradjane tako sto suzbije ideju u korenu pogotovo ako ima veze sa kamerama i nadgledanjem javnih procesa.
    E moj glupi narode, nemate vi pojma, zato ste tu gde ste a ja ovde gde sam.
    Pozdrav!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija