Devet godina potražuju dug za posao u Libiji, ne pomažu ni izvršitelji

Jovan Pajkić iz Velikog Gradišta je tokom 2002. godine proveo 11 meseci radeći u Libiji kao električar za preduzeće "Ivan Milutinović" iz Beograda.
Zaradio je više od 9.000 dolara, ali taj novac nikada nije video. Zbog toga je tužio to preduzeće, a uprkos pravosnažnoj presudi Drugog opštinskog suda iz aprila 2007. godine, ni devet godina kasnije firma za koju je Pajkić radio nije mu isplatila novac.
 
U međuvremenu, Jovan je umro, a njegova supruga i dvoje dece nastavili su bitku koju je on započeo.
 
"Tužili smo PIM i dobili presudu u Drugom opštinskom sudu u Beogradu, prema kojoj PIM treba da nam isplati 995.000 dinara za platu koju je moj suprug zaradio u pustinji u Libiji. Ta cifra je sada verovatno tri ili četiri puta veća, jer se računa i kamata koja ide od februara 2002. godine", kaže za list "Danas" Biljana Pajkić.
 
Na pitanje da li je saznala zbog čega PIM ne isplaćuje novac uprkos pravosnažnoj presudi, Pajkićeva kaže da je od advokata čula da su tražili da se otpiše kamata i prepolovi dug. Kako nije imala drugog načina, prošlog leta Biljana je angažovala i izvršitelje.
 
"Tražila sam i dobila presudu u Prvom osnovnom sudu, kojom mi je dozvoljeno da angažujem i sudske izvršitelje kako bih prinudno naplatila dug. Angažovala sam prošlog leta kancelariju Aleksandre Trešnjev iz Beograda, međutim i oni su mi posle nekog vremena rekli da to ne mogu da naplate", kaže Biljana Pajkić.
 
Da bi dobila dozvolu suda, Pajkićeva je platila gotovo 40.000 dinara za taksu, a nekih 26.000 dinara uplatila je i na račun Agencije koja je trebalo da naplati dugovanje. Umesto da dobije novac koji je pripadao njenom suprugu, odnosno sada njenim sinovima, Biljana Pajkić je samo imala dodatnih 500 evra troškova.
 
Sada, kaže, ne zna šta više da učini kako bi dobila novac i tvrdi da će, ako treba, ići do Suda u Strazburu.
 
"Danas" je postavio pitanja i kancelariji Aleksandre Trešnjev, zbog čega ne mogu da naplate dug, ali i preduzeću "Ivan Milutinović" u Beogradu, međutim, odgovori nisu stigli.
 
Prema podacima Agencije za privredne registre, Preduzeće za vodne puteve "Ivan Milutinović" je aktivno privredno društvo koje, kako se navodi u APR, u proseku zapošljava 189 ljudi. PIM je prošlu godinu završio u minusu od 1,6 milijardi dinara, a godinu pre toga minus je bio 1,2 milijarde dinara. I dok nekoliko računa ovog preduzeća, prema podacima NBS, ne podleže blokadi, jedan je blokiran još od decembra 2013. i to na iznos od 379.124 dinara.
  • DURA LEX SED LEX

    06.12.2016 13:07
    Čak i advokati kojima je to posao, ne mogu da naplate SVOJA SOPSTVENA POTRAŽIVANJA prema sudovima u Srbiji, na ime službenih odbrana ili oslobadjajućih presuda u krivici.
    Imaju i oni pravosnažna i izvršna sudska rešenja, imaju i rešenja o blokadi računa koje je izdao Prvi osnovni sud u Beogradu (pre juna 2016) ili izvršitelji (posle juna 2016), stigla rešenja u NBS odsek za prinudnu naplatu, sve uredno zavedeno ALI PARA NEMA, samo raste blokada računa.
    Računi svih Osnovnih i Viših sudova u Srbiji su blokirani i poverioci NE MOGU DA NAPLATE POTRAŽIVANJA.
    Plate zaposlenih uredno se isplaćuju sa drugih računa KOJI NE PODLEŽU BLOKADI.
    Sličan sistem je i kod bolnica i škola.
    Potraživanja će biti naplaćena onog momenta kada se budžetske pare prebace na blokirane račune.Možda sutra, a možda i nikad.
    Situacija iz Vašeg teksta je po sličnom fazonu. Poverioci će se naplatiti kada se prebaci novac na konkretan račun ili kada sa ostalih "zaštićenih računa od blokade (čitaj od poverilaca)" na kojima ima novca i sa kojih preduzeća i ustanove posluju bude skinuta ta besmislena "zaštita"
    Ovu "zaštitu" po sistemu da račun ne podleže blokadi imaju svi direktni budžetski korisnici, tako da situacija po modelu koji ste opisali u tekstu ima mnogo u Srbiji.
    Od "zaštićenih" nema naplate .Po zakonu. Slično je bilo i kod preduzeća "u restruktuiranju."
    I oni su godinama bili "zaštićeni" od poverilaca.I još nešto, kamatu poverioci neće dobiti, ako jednog dana budu isplaćeni.Takodje po zakonu.
  • Janac

    06.12.2016 11:12
    Drzava ne dozvoljava da se ostvare prava...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.