Nikolić: Spremni smo da pošaljemo vojsku na Kosovo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je jučerašnji dan, kada je voz iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu zaustavljen u Raškoj iz bezbednosnih razloga, bio na ivici sukoba.
"Jučerašnji dan je bio na ivici sukoba sa privremenim institucijama u Prištini. Pojavljivanje jedinica ROSU bio je znak da Albanci žele rat", rekao je Nikolić posle sednice Saveta koja je održana u Generalštabu Vojske Srbije u Beogradu, javlja N1. Predsednik je dodao da se jedinica ROSU ne bi izvukla sa Jarinja, ali da je pitanje da li bi onda novinari danas izveštavali o sednici Saveta ili o žrtvama sukoba.
 
Nikolić je rekao da je Srbija spremna da pošalje oružane snage na Kosovo i Metohiju, ako srpsko stanovništvo u pokrajini bude ugroženo. "Ako budu ubijani Srbi, da", rekao je Nikolić na pitanje da li je Srbija spremna da pošalje svoju vojsku na Kosovo i Metohiju.
 
Nikolić je poručio da će Srbija postupati po svom Ustavu, po kojem je dužna da obezbedi "svaki pedalj teritorije". 
 
"U tome smo složni, jedinstveni, i niko ne istupa iz tog korpusa. Svi smo jedinstveni da smo juče postupili dobro, ali da nema osnova za likovanje Albanaca. Svaki sledeći pokušaj završiće se jako loše", upozorio je on. Predsednik je rekao i da mnogo država podržava stav Srbije, i da očekuje da se o celom slučaju izjasni i EU. Njegova sugestija je, kako kaže, da se od sada u Briselu pregovara samo o tome kako će voz iz Beograda da prođe do Kosovske Mitrovice. "Ako nema slobode kretanja, o kakvoj civilizaciji razgovaramo? Ako je garant slobode kretanja EU i NATO, i ako to ne žele da obezede, o čemu onda to razgovaramo sa privremnim institucijama, a o čemu razgovaramo sa EU?", upitao je on.
 
Osim predsednika Srbije, sednici Saveta su prisustvovali i premijer Aleksandar Vučić, ministri unutrašnjih poslova i odbrane Nebojša Stefanović i Zoran Đorđević, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković. Prisustvovali su i direktor policije Vladimir Rebić, ministarka pravde Nela Kuburović, kao i drugi predstavnici bezbednosnog sektora.
 
Premijer Aleksandar Vučić održao je sinoć sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. On je, na konferenciji za novinare u pauzi sednice, upozorio da je Priština potezima koje je preduzela povodom ponovnog otvaranja železničke linije Beograd-Kosovska Mitrovica, pokazala da želi da izazove šire sukobe na zapadnom Balkanu.
 
Vučić je upozorio i zamolio Albance na Kosovu i Metohiji da ni ne pomišljaju na oružjem napadaju Srbe jer, kako je istakao, Srbija to neće dozvoliti.
 
Voz koji je u subotu pošao iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu vratio se rano jutros u Beograd, nakon putovanja dužeg od 19 sati. Voz je iz Beograda pošao ka Kosovskoj Mitrovici u 8.30, a oko 16.30 zaustavljen je u Raški na poslednoj stanici pre administrativne linije sa Kosovom. Voz je na toj stanici proveo četiri sata posle čega je u 20.40 vraćen za Beograd.
 
Tači: Srbija da nauči lekciju
 
Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je danas na svom tviter nalogu povodom zaustavljanja voza na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica, da se nada da je Srbija izvukla pouku iz svoje provokacije kada je poslala voz na Kosovo. 
 
"Nadamo se da su naučili lekcije iz ove provokacije. Dobri susedi ne ometaju jedni druge ekstremističkim potezima, oni razgovaraju", napisao je Tači, prenosi RTK 2 na srpskom jeziku.
  • Grgolj

    18.01.2017 23:03
    @G
    Neumorni G! Ti bi, jadničak, da ratuješ? Ko, šta, koga, čemu, s kim, čim? Vidim, i na Beč se oštriš! Nisi li malo zakasnio? Tamo je danas više Sba nego u Banja Luci! Pre nego što se namažeš ratničkim farbama, izbroj te silne minuse koje si samo danas priskrbio!
  • Susjed Hrvat

    18.01.2017 20:13
    Bravo!
    Većini čestitam na ispravnim stavovima.
    Bravo, ima nade za nas susjede!
    Kakvi ratovi, kakve gluposti!?
    Ajmo raditi i ugodno živjeti.
    Ove godine prvi puta nakon 1989. dolazim u Srbiju, idem na Zlatibor vidjeti kako je tamo i malo uživati..... i to samo zbog ljudi koji ovdje pišu, koji su svjesni istine da ratuju samo budale.
  • AleksandarVojvođanin

    17.01.2017 22:24
    Odbrana i zaštita!
    Bio bih među prvima, koji bi otišli na granicu i branili zemlju od okupatora, ali stvarnih!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.