SPC u radnjama prodaje dezodoranse i šampone bez fiskalnih računa

Roba koja se prodaje u radnjama Srpske pravoslavne crkve, za razliku od svih drugih, nije u sistemu PDV.
Tako je moguće da crkvene radnje pored predmeta za bogosluženje bez obračunatog PDV prodaju i kozmetičke proizvode - dezodoranse, balzame za usne, šampone i slično.
 
Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, za ovu robu ne izdaje se fiskalni račun. Reč je čak i o robi privatnih prozvođača.
 
Na balzamu za usne i dezodoransu koje proizvodi, primera radi, pčelarska zadruga "Apifarm" iz Valjeva, vidljivi su deklaracija i bar-kod, što im omogućava da budu plasirani i u drugim prodavnicama. U tom slučaju moraju da plate PDV.
 
Međutim, kada u radnji SPC tražite račun, umesto fiskalnog računa Poreske uprave dobijete isečak na kom piše Patrijaršijski upravni odbor, piše Insajder.
 
Kako podseća ovaj portal, poreskim zakonima verske zajednice su oslobođene PDV i poreza na imovinu uz ograničenje da se olakšice odnose na usluge i objekte koji imaju svrhu bogosluženja.
 
Prema Pravilniku o postupku ostvarivanja prava na vraćanje PDV dobrima i uslugama neposredno povezanim s verskom delatnošću smatraju se: tamjan i materijal za proizvodnju tamjana, briketi, ulje i vino za obredne svrhe, brašno i beskvasni hleb za obredne svrhe, svete sasude i obredni simbolim bogoslužbene knjige, verski kalendari i druga verska izdanja i papir za štampanje tih izdanja...
 
Ovo je samo jedna od privelegija koje je država dala crkvama. Uprkos postojećim olakšicama, patrijarh Irinej je nedavno rekao da Crkva neće plaćati porez dok joj se ne vrati imovina nacionalizovana nakon Drugog svetskog rata. Opširnije o istraživanju Insajdera čitajte OVDE.
 
Nema deklaracije za uvoznu robu
 
Poreska uprava u odgovoru za Insajder.net navodi da Srpska pravoslavna crkva nije u sistemu PDV-a, te samim tim ne naplaćuje svoje usluge s PDV-om i nije u obavezi da podnosi poreske prijave, shodno Zakonu o PDV-u.
  • Grgolj

    07.02.2017 18:41
    Jeste, jeste, SPC radi svašta. A tek SPS!
  • Srboljub

    06.02.2017 08:07
    Ni Kinezi u Srbiji ne plaćaju PDV već skoro 20 godina, pa se niko ne buni protiv toga. Samo religija je uvek prst u oku dušebrižnicima iz "građanskog" sektora..
  • pobeci odavde

    04.02.2017 13:46
    Dok mi raspravljamo o crkvi stotine hiljada Rumuna vec cetiri dana izlaze na ulice i bore se za bolje sutra . To se zove slozan narod.
    Muka mi je od svega ovde kod nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.