Članovi fantomske organizacije AEMV dodeljuju novce medijima

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je da se u lokalnim komisijama koje odlučuju o dodeli sredstava medijima, nalaze članovi sporne Asocijacije elektronskih medija Vojvodine (AEMV).

"Prethodni rad ove organizacije potpuno je nepoznat ne samo široj nego i stručnoj javnosti, a jedina aktivnost koju ona preduzima jeste to da je agilni predlagač članova stručnih komisija na lokalnom nivou. Po pravilu komisije u koje su izabrani predstavnici AEMV-a donose sporne odluke, čime suštinski podrivaju, odnosno obesmišljavaju proces sufinansiranja javnog interesa u medijskoj sferi", navodi se u saopštenju Koalicije, koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres.

Koalicija još navodi da ima saznanja o tome da je ova Asocijacija dugo funkcionisala kao preduzeće i da se na način koji je sada predmet sudskog spora, preregistrovala u medijsko udruženje, kako bi formalno stekla pravo da predlaže članove stručnih komisija.

"Iz tužbe u koju su članice koalicije imali uvid, proizilazi da je Asocijacija elektronskih medija Vojvodine originalno imala četiri izdavača medija kao svoje vlasnike i da je ostala bez dva vlasnika koji su obrisani iz registra. Od preostala dva vlasnika, jedan je odbio da učestvuje u preregistraciji u udruženje i sada od suda traži utvrđivanje ništavosti akata na osnovu kojih je prevođenje dozvoljeno. Ispostavlja se da Asocijacija elektronskih medija Vojvodine nije udruženje, već produžena ruka jednog jedinog izdavača medija, koji fingirajući postojanje udruženja, pokušava da izigra sistem projektnog sufinansiranja ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja", zaključuje Koalicija i poziva lokalne samouprave i druge organe vlasti koji raspisuju konkurse za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja da za članove stručnih komisija biraju predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih organizacija, a ne spornih udruženja.

  • mile V*

    19.02.2017 17:57
    asocijacija
    Opet Trojanski konj iz tuđe štale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.