Postupak rehabilitacije Milana Nedića odložen za jun

Postupak pravne rehabilitacije predsednika kvislinške Vlade Srbije u Drugom svetskom ratu tokom okupacije Nemačke, Milana Nedića odložen je za jun.
Postupak je danas trebalo da se nastavi saslušanjem svedoka u Višem sudu u Beogradu.
 
Duži rok je određen jer svi spisi predmeta moraju da budu poslati u apelacioni sud koji bi trebalo da odlučuje o žalbi Jevrejske opštine Beograd. Početkom meseca je Viši sud u Beogradu odbio zahtev Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograda da učestvuje u postupku rehabilitacije Nedića u svojstvu umešača. U međuvremenu, zastupnici porodice Nedić tražili su saslušanje još tri svedoka o čemu će sud kasnije odlučiti.
 
Ispred suda okupili su se protivnici rehabilitacije, ali i oni koji je podržavaju. S jedne strane čule su se partizanke pesme, a s druge skandiranje o nevinosti Nedića. Incidenata nije bilo, a ispred Višeg suda bila je raspoređena policija.
 
Postupak rehabilitacije Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina pošto su zahtev za to podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, i porodica Nedić.
 
Početak procesa rehabilitacije izazvao je veliku polemiku u javnosti - protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i revidira istoriju, dok drugi smatraju da je Nedića "ubio komunistički režim" i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.
 
Nedić je bio predsednik kvislinške srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i savezničke snage su ga izručile Jugoslaviji.
 
Nediću nije suđeno, jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom s prozora istražnog zatvora u Beogradu. 
  • Komandant Mark

    20.02.2017 16:09
    E, sada će nama jugonostalgični sinovi i unučići komunjara da pričaju o "antifašizmu" i SFRJ-idili. Samo jedno pitanje - kako to da vaš ljubimac (zagorski bravar Broz, koji je jedva natucao srpski jezik) - koji je toliko sveta proputovao (da vidi svu našu "nesvrstanu braću") - nije stigao da poseti Jasenovac, i minutom ćutanja oda počast srpskim žrtvama?!
  • Pamtilo

    20.02.2017 14:02
    rehabilitacija/relativizacija
    Sada će početi pravna gimnastika kako Nedić nije svijeručno likvidirao ni jednu žrtvu, kako nije znao kako specijalna policija na čelu sa Dragim Jovanovićem uslužno hapsi Jevreje i rodoljube po Beogradu, kako je svojim delovanjem sprečio da žrtava ne bude više i bezbroj drugih pravnih veština pri odbrani optuženog. Ali kada se tako nešto radi u komšiluku u slučaju Stepinac, Gotovina i drugim, onda su nam aršini već bitno drugačiji.
  • Sramota

    20.02.2017 13:05
    To je ono kada nacionalisticko-fasisticka vrhuska jos od 90-ih jalovim istorijskim revizionizmom pokusava da se opere od fasizma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija