Nema više oslobađanja od fizičkog u školama

Učenici više neće moći da budu oslobođeni fizičkog vaspitanja.
Za one koji zbog bolesti nisu u stanju da rade vežbe, predviđeno je da rade prezentacije ili na drugi način, u skladu sa mogućnostima, učestvuju na času.
 
Učenici petog razreda osnovne škole, ubuduće će imati dva časa fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i čas i po sportskih aktivnosti, navode u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja koji radi predlog nastavnog plana i programa.
 
Škola je u obavezi da realizuje taj čas i po sportskih aktivnosti, u skladu sa svojim mogućnostima.
 
Sportske aktivnosti se neće posebno ocenjivati, već će uticati na ocenu iz fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. U okviru fizičkog vaspitanja biće uvedeno i zdravstveno obrazovanje, a predmet će se zvati fizičko i zdravstveno vaspitanje.
 
"U okviru tog predmeta, učiće se o zdravim stilovima života, pravilnoj i zdravoj ishrani. Neće biti obuhvaćeno reproduktivno zdravlje, jer će se o tome učiti u okviru biologije", kažu u Zavodu.
 
Za mlađe osnovce svakog dana u školama 15 minuta vežbi 
 
Protokol povodom pokretanja projekta "Pokrenimo našu decu", koji predviđa uvođenje 15 minuta fizičke aktivnosti za učenike od prvog do četvrtog razreda svih 1.206 osnovnih škola u Srbiji u cilju prevencije lošeg držanja, deformiteta kičme, gojaznosti i neaktivnosti kod mlađih učenika, potpisan je danas u Beograd .
 
Protokol su potpisali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta i Akva Vive.
 
Čak 70 odsto đaka u Srbiji je nedovoljno fizički aktivno, svaki četvtrti je gojazan, a svaki peti ima loše držanje, istaknuto je nakon potpisivanja Protokola.
 
Podsetimo da je bilo najavljeno da đaci časove fizičkog imaju svakodnevno, da će sportske aktivnosti biti uvedene tri puta nedeljno i to u danima kada nema obaveznog predmeta fizičko vaspitanje, od čega se odustalo, o čemu više OVDE. Ideja je bila da đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole počnu sa svakodnevnim fizičkim vežbanjem, po 15 minuta. Sličan pilot projekat već se sprovodi u jednom broju osnovnih škola.
 
Takođe, deo ove ideje čini i vraćanje sala za fizičko - učenicima. Kako je to urađeno u Novom Sadu možete pročitati OVDE.
 
Podsetimo i na to da su prošle nedelje objavljeni rezultati istraživanja, koju su poražavajući, a koji pokazuju da se svako drugo dete u Srbiji teško penje stepenicama do drugog sprata usled nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane. Opširnije o ovom istraživanju i njegovim rezultatima možete pročitati OVDE.
  • Oslobodjena

    03.08.2023 17:32
    Celu srednju skolu tada nije (bar kod nas) postojala dijagnoza IBS samo su rekli hronicna upala. Po misljenju danasnjih lekara oboleli od ove bolesti imaju losiji kvalitet zivota nego dijabeticari. Trcanje mi je uzrokovalo neverovatne bolove, a par puta u osnovnoj je dolazila hitna po mene. Razmislite jos jednom o toj vasoj ideji fizickog (ne)vaspitanja i sprovodjenju istog.
  • Nervirach

    25.02.2017 16:06
    Aha, Srbija zemlja apsurda. Imao sam u firmi lika koji je sluzio civilno vojsku a vikendm isao da se igra paintball-om. Bezite od fizickog a trcacete kod tate i mame da vam plati teretanu.
  • Mima

    24.02.2017 21:38
    Fizičko, muzičko i likovno treba opisno ocenjivati, prošao/nije prošao. Ne treba uvoditi dodatne časove ali onda na postojećim časovima nastavnici fizičkog nek rade na tome da razviju ljubav kod dece prema sportu, a ne da maltretiraju i ponižavaju decu koja su malo bucmastija, sporija, trapavija. U čemu je smisao forsiranja gimnastike, kozlića? Spremaju decu za olimpijadu? Mene je u osnovnoj školi učiteljica ponižavala preko fizičkog jer sam u svim ostalim predmetima briljilara, bila bolja od njenih miljenika. Mnogo boli kad vas neko od početka svrsta među trapave pa vas niko do kraja osmog razreda ne bira u tim, ne dodaje loptu na košarci i slično... Kad sam krenula u srednju školu preporodila sam se, na fizičkom daju lopte i pikaj košarku i fudbal do kraja časa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.