Sudovi ignorišu mišljenje centara za socijalni rad o podobnosti roditelja

Broj očeva koji su dobili starateljstvo nad decom je nepoznat, jer sudovi u Srbiji ne dostavljaju rešenja o predmetima centrima za socijalni rad.
Postupci za vršenje roditeljskog prava se okončavaju u sudovima, koji svoja rešenja treba da dostave centrima za socijalni rad, ali se u praksi to ne dešava dosledno. 
 
Zbog toga ne postoji precizna evidencija o ishodima postupaka razvoda braka i poveravanja dece, rečeno je za Danas u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu.
 
Na pitanje o broju razvoda i broju očeva kojima su poverena deca na vršenje roditeljskog prava, ukazano je da način na koji ovaj Republički zavod prikuplja podatke iz centara za socijalni rad ne omogućava precizne podatke, ali da mereno brojem nalaza koje je centar za socijalni rad dostavio sudu u toku 2015, "imamo podatke da je bilo 12.269 postupaka za vršenje roditeljskog prava, na teritoriji cele Srbije, sa autonomnim pokrajinama".
 
"Postupci za vršenje roditeljskog prava su vezani za postupke razvoda braka roditelja, kao i za izmene odluke o vršenju roditeljskog prava. Broj ovih postupaka je nešto veći u 2015. od broja u 2014. godini", kažu iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.
 
Kako naglašavaju, prikupljanjem i analizom podataka, vidljivo je da kontinuirano raste broj dece iz porodica gde se roditelji spore oko vršenja roditeljskog prava, pa je tako u 2015. bilo 27.164 dece oko kojih su se roditelji sporili oko vršenja roditeljskog prava. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2015. razvedenih brakova bilo je 9.381.
 
Osim što sudovi ignorišu centre za socijalni rad po pitanju rešenje koja treba da im dostave o okončanim predmetima za vršenje roditeljskog prava, prema tvrdnjama majki koje su se javile Danasu, sudovi ignorišu i mišljenje centara za socijalni rad o podobnosti roditelja.
 
Uvrežen je stav među stručnjacima da bi sudovi prilikom borbe roditelja za starateljstvo nad decom trebalo da uvaže mišljenje centara za socijalni rad. U slučaju Marije Mali, bivše supruge gradonačelnika Beograda Siniše Malog i Nataše Naletine, sutkinja Prvog osnovnog suda u Beogradu Lidija Alagić je, prema njihovim tvrdnjama, ignorisala mišljenje centara za socijalni rad da su podobne majke, i maloletnu decu dodelila očevima na staranje.
  • brižni otac

    19.11.2018 17:37
    nepravda na štetu deteta
    Centri za socijalni rad,barem ovi u pomoravskom okrugu,masovno vrše nepravdu,diskriminaciju i satanizaciju nenasilnih i brižnih očeva na sve moguće načine sve to na kraju plate deca čiji je odnos sa ocem zbog gotovo kriminalnog rada Centra za socijalni rad,Paraćina,Ćuprije i Jagodine,trajno narušen !!!!
  • Bojan

    02.01.2018 02:13
    Eh
    Sudovi i dan danas daju pravo roditeljskog staranja procentualno vise majkama nego ocevima. Stvar je jednostavna dva pola musko i zenski, dakle 50-50%. U praksi ce da postoji odstupanje u smislu 40-60% u smislu ko ce da vrsi staranje ili 60-40%. Ali da statistika bude 20-80% u BILO KOM PRAVCU JE NEPOSTENO. Tako kod nas vise dece pripadne majkama, dok muskarci imaju bolju prodju kod zaposljavanja na primer.
  • Bogdanov Tata

    23.02.2017 16:50
    diskriminacija
    zaboravlja se činjenica da lažna prijava za nasilje u porodici i za zlostavljanje deteta od strane majki prolaze nekažnjeno... Neverovatno, tužba za razvod braka, i u isto vreme, prijava za nasilje u porodici i za zlostavljanje deteta.... To je ustaljena praksa. Inače, sudovi veoma cene mišljenje CSR i time se rukovode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.