Četvrtina građana Srbije na ivici siromaštva

Svaki četvrti stanovnik Srbije stariji od 18 godina u riziku je od siromaštva.
To pokazuju najnoviji podaci zvanične statistike Evropske unije – Evrostata, prema kojima je naša ekonomija po ovom pokazatelju najlošije rangirana od ukupno 34 posmatrane zemlje.
 
Kako piše "Politika", čak 24,5 odsto stanovništva starijih od 18 godina je u riziku od siromaštva. Ono što, takođe, nije dobra vest je da se, od 2013. godine, otkad Evrostat i našu zemlju rangira po ovom pokazatelju, stopa rizika od siromaštva povećava. 
 
Tako je taj udeo 2013. godine iznosio 23,3 odsto, da bi 2014. dostigao 24,4 odsto. Prema poslednjim merenjima, koji se odnose na 2015. godinu taj udeo iznosi 24,5 procenata. Pri tome su u najgoroj poziciji nezaposleni, gde je čak 46,2 odsto u riziku od siromaštva. Među zaposlenima taj udeo iznosi 13,5 odsto, dok je 15,2 odsto penzionera u riziku od siromaštva.
 
Prema rečima Gordane Matković, programske direktorke Centra za socijalnu politiku ovaj podatak, na određen način govori o nejednakosti u našoj zemlji i o tome koliko je velika razlika između najbogatijih i najsiromašnijih slojeva društva. 
 
"To pokazuje da je razlika u dohocima onih koji imaju najmanje i onih koji imaju najviše u Srbiji velika", kaže Matković.
 
Kada se pogleda statistička baza Evrostata u riziku od siromaštva je 21,5 odsto punoletnih stanovnika Bugarske, 22 odsto populacije Estonije. Taj udeo u Španiji je 20,5 odsto, u Letoniji 22,2 odsto u Litvaniji 20,7 odsto, u Rumuniji 22,4 odsto.
 
"Uglavnom je reč o zemljama u kojima, kao i u Srbiji, novčani dohodak dominantno ne čini glavni element standarda. U ovim zemljama, stanovništvo ima i neke druge izvore dohotka, poput prihoda od doznaka ili neke druge izvore finansiranja. Ta mera je, u izvesnom smislu, prilagođena razvijenijim zemljama gde je novčani dohodak najvažniji element standarda. Konkretno, kada je o Srbiji reč, metodološka mana je to što ovaj pokazatelj, na primer, ne uzima u obzir činjenicu da ima ljudi koji žive i rade na sopstvenom imanju", objašnjava Matković.
 
Ona dodaje da na osnovu ovih podataka kreatori ekonomske politike mogu da definišu politiku u širem smislu, ali ne i pojedinačne mere, poput isplate socijalne pomoći.
 
Ostatak teksta možete pročitati na sajtu "Politike".
  • voki

    26.03.2017 03:43
    Ministarka
  • dobrotvorka

    25.03.2017 23:20
    @Lala
    Ma niste razumeli, to "presvetli" govori o svom napretku i blagostanju! ;)
  • AVAV

    25.03.2017 20:52
    Cetvrtina ? Pre bih rekao da je 3/4 .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.