Učenik dve godine maltretira druge đake i učitelja, roditeljima prekipelo

Roditelji učenika odeljenja II-3 Osnovne škole "Stanislav Sremčević" u Kragujevcu već tri dana ne šalju decu na nastavu i planiraju da tako nastave dok škola ne nađe rešenje za problem sa učenikom tog odeljenja, za kog roditelji tvrde da fizički i verbalno maltretira đake i učitelja.
Prema navodima roditelja, od škole je zatraženo da hitno reši slučaj vršnjačkog nasilja i pruži garancije za bezbednost dece u školi. U zahtevu koji je upućen ovoj obrazovnoj ustanovi ne traži se da "problematičan" učenik bude isključen iz škole, već da se premesti u drugo odeljenje ili da se sa njim radi u odvojenoj prostoriji.
 
Prema saznanju agencije Beta, roditelji su revoltirani zbog pasivnog odnosa rukovodstva škole zbog čega su odlučili da od ponedeljka protestuju tako što decu neće slati u školu na nastavu sve dok ne dobiju potvrdu da će biti bezbedna.
 
Roditelj jednog učenika II-3 rekao je agenciji Beta da je problem prisutan od početka školske godine, tako što jedan učenik maltretira ostale đake u odeljenju, šutira ih, udara, izražava se vulgarno, vređa učenike, pa i po nacionalnoj osnovi, crta žene bez glave i krvave, oružje, noževe, ometa nastavu na razne načine.
 
"Poznato nam je da je i prošle godine, kada je bio u drugom odeljenju, učiteljicu udario po oku. U drugom razredu je premešten u sadašnje odeljenje gde je nastavio da se ponaša isto, šutnuo je učitelja, a direktoru pokazivao zadnjicu", rekao je roditelj. Zbog takvog ponašanja na nastavi je prisutna i majka tog đaka, a sa njim posebno rade i drugi nastavnici na času, ali problem nije rešen.
 
Načelnik Školske uprave Goran Joksimović rekao je da se ovaj slučaj "prati već dve godine" i da u školi imaju problem da obuzdaju učenika koji zlostavlja i verbalno i fizički učenike i svog učitelja.
 
"Uvedene su neke mere, ali to nije dovoljno, škola mora da reaguje na odgovarajući način. Juče je bila inspekcija u školi da utvrdi da li je sve urađeno zakonski i poznato mi je da ima propusta", rekao je Joksimović. Prema njegovim rečima, u rešavanje problema uključio se i Centar za socijalni rad u Kragujevcu koji je uradio studiju slučaja sa merama koje treba preduzeti.
 
Direktor Centra za socijalni rad "Solidarnost" u Kragujevcu Momir Borić rekao je da je slučaj složen, rešava se "multidisciplinarno" i kroz rad sa porodicom učenika i školom. "Ne srećemo se prvi put sa takvom situacijom, ali za njeno rešavanje je potrebno i vreme i razumevanje", rekao je Borić.
  • Perica

    06.04.2017 14:05
    #####
    Sve bih ja vas zakljućao u jednu ućionicu na 24 da se dogovorite!!!
    Koji bi to bio rezultat!?
  • Boo

    06.04.2017 00:37
    Selili smo se iz mesta u mesto zbog prirode posla mog oca. Prva dva razreda osnovne završio sam u Tuzli. I tamo beše neki Akif identičnog ponašanja. Još je kao ponavljač bio jači i veći od svih nas pojedinačno. Jednostavno, nas nekoliko smo se „udružili“ i posle nastave mu „lepo objasnili“ da to što radi, nije u redu. Malo smo, možda, i preterali sa „objašnjenjima“, ali smo barem bili veoma ubedljivi. No samo smo radili isto što on radi svima nama. On lepu reč nije razumeo (nije delovala na njega), al’ „lepo“ objašnjenje – jeste! I ubuduće je „divljao“, ali, kako je nas nekoliko zaobilazio, tako se i trudio da pred nama ne divlja. Bile su to pozitivne strane ondašnjeg „udruženog rada“… U svakom slučaju, uvek smo mogli ponoviti „lepo objašnjenje“ da je to trebalo. To bi bio „permanentan rad“ na duge staze.
  • Aleksin zakon

    05.04.2017 22:27
    G
    Kako nemamo kompletnu vest povodom ovog slučaja, ne treba osudjivati dete od 8 godina.
    Na opisani način ponašaju se bolesna deca (Turetov sindrom, autizam) ili deca koja su žrtve nasilja.Bes je potisnuti strah.
    Tako da ovo dete nije kriminalac,već ili bolesno ili teško zlostavljano dete, a u svakom slučaju neprihvaćeno od okoline na pravi način.
    Svakako je žrtva.Problem je uvedena inkluzija, pa se ovakvom decom ne bave psiholozi ni defektolozi,već učitelji koji nisu dovoljno obučeni za rad sa decom sa posebnim potrebama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija