Tužioci probijaju rokove i ne snose posledice

Iako Zakonik o krivičnom postupku propisuje da je tužilac dužan da u roku od 30 dana od nekog događaja pokrene istragu protiv poznatog ili nepoznatog počinioca, u velikom broju slučajeva ova zakonska odredba se ne poštuje.
Apsurdno je da kazna za tužioce koji na ovaj način prekrše zakon nije propisana što dovodi do toga da predistražni postupak nekad traje i godinama.
 
Navodeći da su ovakvim zakonskim rešenjem prisiljeni da u "zadatom roku" pokrenu istragu iako nekada prikupljeni dokazi nisu "jaki" za donošenje ovakve odluke, tužioci tvrde da nepoštovanje zakona koje im se spočitava nije samo njihova krivica.
 
"Ne može tužilac uvek da bude siguran da će u roku od 30 dana uspeti da sakupi dokaze koji će biti dovoljno dobri za pokretanje istrage. Činjenica je da predistražnom fazom postupka rukovodi nadležni tužilac, ali se u velikom broju slučajeva dešava da policija ne odgovori na naš zahtev o prikupljanju potrebnih obaveštenja u dogledno vreme, čime nam se "vezuju ruke". Ne želim da ispadne da krivicu prebacujemo na policiju jer je činjenica da se i oni suočavaju sa problemom nedostatka ljudi...", navodi sagovornik "Politike" iz vrha srpskog tužilaštva.
 
Teško je utvrditi da li i koliko tužioci zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja s obzirom na to da im za nepoštovanje pomenute zakonske odredbe ne sleduje nikakva kazna.
 
Sudija Apelacionog suda u Beogradu objašnjava da je novi ZKP, kojim je uvedena zakonska odredba o roku od 30 dana za pokretanje istrage od dana kada je prikupljen prvi dokaz, postavio vrlo jasne granice u vezi sa skraćenjem predistražnog postupka. Prema starom Zakoniku on je mogao da traje neograničeno. 
 
Probijanje rokova nije jedno šta muči učesnike u sudskom postupku. Tužilac sam određuje kojim će redom preduzimati određene dokazne radnje, što prema mišljenju advokata Slavka Petrića, nije dobro.
 
"Neki od dokaza koji idu naruku odbrani mogu da budu uništeni, da budu brisani ili da propadnu. Odbrani je mnogo teže nego tužiocu da ponovo dođe do njih. Treba menjati propise i kada je reč o odgovornosti tužioca. Pre svega, zbog često neosnovanih pritvora i dugotrajnih istraga. Najveći je, možda, problem što branioci nemaju pravo da izjave žalbu protiv naredbe o sprovođenju istrage. Kada je reč o policiji, njena je odgovornost kada pokušava da podmetne dokaze ili da "pravi konstrukciju", što se, iz iskustva govorim, dešava. Takođe, ona može i da odugovlači sa dostavljanjem podataka tužilaštvu", navodi Petrić.
  • Krca

    20.08.2022 17:22
    Komentar
    Mene vise plasi ovo sto tuzioci ne snose nikakvu odgovornost.Ja imam slucaj gde je devojcica pobegla od kuce kod mene dok ja uopste nisam bio u zemlji.Zatim tuzilac odustaje od gonjena majke za nasilje u porodici nad detetom , nije saslisana devojcica ni svedoci i nije podignut krivicni postupak protiv majke.Tuzilastvo je konstatovalo da zbog toga sto nema vidljivih povreda nije bilo ni nasilja.Ja sam se zalio na tuzioca i dobio sam odgovor da je posao radio odgovorno.Dakle cak i kad tuuzioci naprave pro[uste oni ne snose nikakvu odgovornost i ne znas ni kome da se obratis da ukazes na nepravilnosti.
  • Advokat 3

    15.04.2017 15:53
    Da pojasnim samo za lica koja nisu pravnici: ako nema podignute Optužnice, nema sudskog krivičnog postupka za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti.
    U sadašnjem sistemu SAMO JAVNI TUŽILAC može da podigne optužnicu za dela koja se gone po službenoj dužnosti.
    Pre 2013 oštećeni kao tužilac je IMAO PRAVO DA UMESTO JAVNOG TUŽIOCA podigne optužnicu i preduzima sve radnje u postupku za dela koje se gone po službenoj dužnosti i na taj način se krivični postupak protiv okrivljenog pokretao i vodio čak i kada javni tužilac ne želi, jer procenjuje da dela nema ili je odbacio krivičnu prijavu.
    Najbolji kontrolor rada javnog tužioca je oštećeni kao tužilac i bilo bi celishodno da se izmenama ZKP oštećeni kao tužilac( za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti) ponovo vrati u pravni sistem Srbije.
    Za sada, oštećeni može samo da se beskrajno žali na rad javnog tužioca, a ne može samostalno radi krivičnog progona učinioca da preduzme ništa, čak i kada je voljan da angažuje advokata i privremeno snosi sve troškove postupka, da bi počinilac krivičnog dela bio izveden pred sud i osudjen- čak iako nesporni dokazi postoje- jer javni tužilac ne želi da podigne Optužnicu.
  • Advokat 3

    15.04.2017 14:51
    Branko Aleksandar
    Da još uvek u našem krivičnom zakonodavstvu postoji oštećeni kao tužilac Vi bi ste bili u mogućnosti da UMESTO JAVNOG TUŽIOCA podignete Optužnicu i za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti (čak i najteža) i ne bi ste imali problem.
    Pre nego što bi javni tužilac podigao Optužnicu za lakše krivično delo Vi bi ste kao oštećeni podigli Optužnicu za teže delo i stvar bi dospela na sud.
    Efikasnije je kad Vi kao oštećeni imate mogućnost da NEPOSREDNO PREDUZEMETE PROCESNU RADNJU UMESTO javnog tužioca i dobijete to što hoćete (pokrenut sudski postupak za k. d. za koje smatrate da ima bitnih elemenata) nego da se beskrajno žalite na rad javnog tužilaštva koje ne preduzima ono što bi trebalo da preduzima.
    Naravno, okrivljeni će biti osudjen samo ako sud utvrdi krivicu i po Vašoj Optužnici i po OPtužnici javnog tužioca.
    Problem je što po izmenama iz 2013 Oštećeni kao tužilac ne postoji,već samo javni tužilac ima ekskluzivno pravo da preduzima sve radnje u krivičnom gonjenju učinilaca kd. , a oštećeno lice je samo posmatrač.
    Advokati su već ukazivali na ovaj propust novog ZKP:

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija