Tužioci smatraju da su mediji krivi što im građani ne veruju

Građani nemaju poverenja u tužioce i za to nisu oni krivi, smatraju tužioci.
To proizilazi iz upitnika koji su popunjavali tužioci iz 13 osnovnih i viših tužilaštava u Srbiji, čiji je cilj bio da utvrdi kako oni vide javnost u svom radu, curenje informacija u medije, poštovanje privatnosti i koje su mere za poboljšanje stanja.
 
Tužioci smatraju da 79 odsto građana nema ili ima malo poverenja u njih, a kao uzrok nepoverenja 83 odsto njih navodi tendenciozno izveštavanje, netačno predstavljanje rada tužilaštava i neznanje novinara, dok svega 13 odsto smatra da je uzrok nedovoljno dobra međusobna komunikacija.
 
Novinari kao neprijatelji
 
Kod curenja informacija, čak 39 odsto tužilaca misli da je uzrok nepažnja zaposlenih, 22 odsto da se radi o lažnim informacijama, a svega 11 odsto da je u pitanju prodaja informacija medijima. Tužioci su kao jedan od primera naveli ubistvo Jelene Marjanović, o kome skoro svakodnevno tabloidi pišu već godinu dana.
 
"Kada je objavljeno da je dnevni list saznao, iz izvora bliskih istrazi, da je na donjem vešu Jelene Marjanović pronađen DNK dve osobe obratili smo se MUP-u jer su tada prevršili svaku meru. Postavili smo pitanje i saznali da ti navodi nisu tačni i ne potiču iz policije. Drugim rečima, tu krivičnog dela nije bilo. Ali, ima li sa druge strane odgovornosti medija, to nije podatak koji potiče iz krivičnog ili pretkrivičnog postupka, to je izmišljen podatak", kazao je Zlatko Petrović iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja.
 
Tužioci se žale i da mediji utiču na njihov rad, pa skoro 70 odsto njih tvrdi da se mešaju u istrage. Tradicionalno ih i ne vole i smatraju ih nekom vrstom neprijatelja, što je samo prvi razlog zbog čega novinari tužilaštvo smatraju najzatvorenijom institucijom. Drugi je uzrokovan položajem tužilaštva.
 
"Javno tužilaštvo je pod nekom vrstom političkog starateljstva izvršne vlasti, budući da ona ima bitnu ulogu u izboru javnih tužilaca, članova Državnog veća tužilaca i tako redom. Sve to na neki način stvara utisak da bi objavljivanje određenih informacija o radu javnog tužilaštva moglo da razljuti političare i stvori im probleme u karijeri", rekao je predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić.
 
U analizi su ponuđene i preporuke - objavljivanje informacija na internet prezentacijama tužilaštva, u informatoru o radu, publikacijama tužilaštva i objavljivanjem saopštenja u medijima.
  • Katarina

    21.04.2017 08:53
    Da ste u svemu ispravni, a niste, SAVAMALA vas cini slugama, poslusnicima a na kraju i idiotima koji u strahu ne cinite ono zbog cdga ste tu i jos trazite za to ljubav i priznanje identicna matrica velikog vodje, satirem vas u prasinu a besan sam ako me za to ne volite
  • Vlada

    21.04.2017 08:25
    ---
    Vreme pacova, truleži i opsena. Vi, tužioci i tužakinje (da pokušam da budem ironično politički korektan) ste pri vrhu odgovornih za pacovluk, trulu državu i opsene koje haraju Srbijom. Sram da vas bude, sve redom!
  • Sloba

    21.04.2017 08:05
    @Podbarac
    "Da li ste svesni koliko smo besni?"

    Cim praznik ili lose vreme spreci nezadovoljan svet da izadje na ulice i, bar, protestvuje, postaju svesni su da narod i nije toliko besan kao sto se misli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.