Moguća nova blokada Nacionalnog prosvetnog saveta

Rad Nacionalnog prosvetnog saveta, tela koje usvaja nastavne planove i programe, daje mišljenja o udžbenicima i donosi druge važne prosvetne odluke, mogao bi opet da bude blokiran.
Kako prenose "Novosti", polovini članova u maju ističe mandat, a rok je isuviše kratak da bi Skupština Srbije izabrala nove predstavnike. Predsednik NPS Aleksandar Lipkovski smatra da bi rešenje bilo da se članovima produži mandat za još devet meseci, koliko je pre dve godine bio blokiran rad ovog tela. On kaže da će ovakav zahtev uputiti skupštinskom Odboru za obrazovanje.
 
"Pošto polovina članova nije dobila nadoknade za rad tokom devet meseci, kada je NPS bio blokiran, može se smatrati da im je mandat bio zamrznut devet meseci, pa ima osnova da se za toliko i produži. Mandat 22 člana ističe 25. maja, a ako bi bio produžen do februara 2018. godine, mnogo je izvesnije da će Skupština Srbije u tom periodu stići da izabere nove članove, te da naš rad ne bude ugrožen. Sa polovinom članstva mi možemo da radimo, razmatramo razna pitanja, ali ne bismo imali kvorum i mogućnost da donosimo odluke", smatra Lipkovski.
 
Spornih devet meseci bilo je od marta do decembra 2015. godine, kada se takođe čekao izbor 21 člana kojem je istekao mandat, ali i predsednika NPS. Izbor je bio zakočen u Skupštini Srbije. Iako Lipkovski tvrdi da je mandat članovima bio zamrznut tokom tih devet meseci, članica NPS Julijana Vučo, smatra da je važno naglasiti da su mnogi članovi ipak radili za to vreme, iako nije održana nijedna sednica. Oni su učestvovali u mnogim komisijama, tumačili materijale.
 
Tokom perioda od devet meseci članovi NPS nisu dobijali nadoknadu za rad, koja mesečno iznosi prosečnu platu u prosveti. Kada su se konstituisali, predsednik je zatražio retroaktivno ovaj iznos, ali im on nije isplaćen. To im je sada argument više da od odbora na čijem čelu je Muamer Zukorlić zatraže produženje mandata.
 
U slučaju kada bi NPS bio blokiran, ministar prosvete mogao bi bez njegovog mišljenja da donosi najvažnije prosvetne odluke. Važeći Zakon o osnovama sistema obrazovanja kaže da, ako Nacionalni prosvetni savet u roku od 90 dana ne donese neku odluku, ministar ima pravo da to uradi bez njegove saglasnosti.
  • Мунгос

    23.04.2017 16:25
    @ Wolf 359,
    Started and nuts to give medical advice.
    Никако не уливаш поверење, прво реши свој конфликт, па онда дели савете.
  • Pićuka

    23.04.2017 09:50
    Ova vaša Vučić mantra "za sve su krivi Soroš,CIA i NVO" je postala degutantna. Za sve su krivi neobrazovani, nekulturni, pohlepni, bahati i poltronski SRBI koji se nalaze u vlasti.
  • Wolf 359

    22.04.2017 23:45
    @ Rodoljub,Mungos
    Big problem in the head...Please,call nearest medical institution...For your own good...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.