Stomatolozi izuzeti iz plana zapošljavanja

Na birou rada je gotovo 1.500 stomatologa, koji u proseku na posao čekaju skoro tri godine.

Prema najavama Ministarstva zdravlja, konkursi za prijem 2.100 medicinskih radnika u zdravstvenim ustanovama moraju da budu raspisani do 15. maja. Ono što se do sada zna jeste da je novim kadrovskim planom odobreno zaposlenje 631 lekara, 30 farmaceuta i 1.390 medicinskih sestara i tehničara raznih profila u 21 zdravstvenoj ustanovi. Od specijalista najviše će biti mesta za one koji su i najdeficitarniji, kao što su pedijatri, anesteziolozi, radiolozi, neurolozi, piše Politika.

Da ovaj potez stiže u poslednji čas najbolji su dokaz poslednji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje, zaključno sa 31. martom - broj nezaposlenih lekara prvi put je prešao 3.000, a ne pamti se kada je na evidenciji NSZ-a medicinskih sestara i tehničara bilo više od 12.000.

Predsednik Udruženja stomatologa Srbije Obrad Zelić ukazuje da su ovim kadrovskim planom stomatolozi potpuno zaobiđeni, iako na zaposlenje, prema podacima NSZ, čekaju od 34 meseca u Beogradu, odnosno 31 mesec u ostatku Srbije.

On navodi da je pogrešno uverenje da svakog svršenog stomatologa čeka posao u nekoj privatnoj zubarskoj ordinaciji koju su "razradili" roditelji ili bliži srodnici ili da će biti u stanju da uz pomoć njih skupi 10.000 evra, koliko je potrebno za polovnu stomatološku stolicu, prateće instrumente i adaptaciju prostora.

"Time se ne rešava problem nezaposlenih stomatologa, kojih je, prema podacima NSZ, skoro 1.500", kaže dr Zelić.

  • @@drPetrovic

    26.04.2017 10:15
    A kad se gnoj spusti niz vrat do pluca pa ne pomaze ni maksila jer ni njih nema dezurnih tj medju njima vise nema stomatologa onda sta?
    Ili zadje za zglob?
    Ili zahvati pljuvacne zlezde?
    Mislis da se to samo nekom drugom desava?
    Zbog tskvih "sitnica" koje resavate anagetikom kod dezurnog opste prakse (ako on uopste sme da pise te lekove) ljudi zaglavljuju u hitnoj u bolnicama na hirurskom stolu...
    Ne moze sve sa analgetikom da se resi zato se i ide na fakultet
    To kako ti zamisljaj je kako mali Perica zamislja
  • Zivkovic

    26.04.2017 06:25
    Pa zato sto se priča o zaposljavanju servira kao uspeh vlade da otvori nova radna mesta a ustvari je pokusaj da se nadoknadi ogroman odliv u zadnjih par godina. Jednostavno stomatolozi se nisu odlili dovoljno.
  • @dr Petrovic

    25.04.2017 22:07
    Pa ako zaboli i otekne preko vikenda, odes kod opsteg lekara i pijes analgetike i antibiotike, taman da se smiri do ponedeljka kad mozes kod svog zubara na popravku, toliko si valjda naucio tokom studija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.