Puštena u rad obnovljena deonica Vinarce - Đorđevo

Rekonstruisana pruga Vinarce – Đorđevo puštena je u saobraćaj u železničkoj stanici "Leskovac".
Rekonstrukcijom tog dela pruge, u dužini od 15 kilometara, završene su sve tri "južne" deonice, ukupne dužine 46,5 kilometara, na međunarodnom železničkom Koridoru 10 između Niša i Preševa, uz finansiranje iz ruskog kredita. Brzina vozova povećana je sa 50 na 120 kilometara na sat.
 
Radovi na deonici Vinarce – Đorđevo završeni su pre previđenog roka, a njihova vrednost je oko 9,5 miliona dolara. Radove, u vrednosti od 30,4 miliona dolara na sve tri deonice, izvodila je kompanija Ruskih državnih železnica "RŽD Internešnel" sa domaćim proizvođačima.
 
Početak radova na tri "južne" deonice na Koridoru 10 počeli su 18. aprila 2016. Poslednja rekonstrukcija deonice Vinarce – Đorđevo obavljena je 1965. godine.
 
U okviru projekta, rekonstruisano je 11 putnih prelaza, od čega su četiri u samom gradu i samo za uređivanje tih prelaza je utrošeno 400.000 dolara.
 
Deonica Vinarce – Đorđevo nalazi se na pruzi Niš – Preševo – državna granica, ukupne dužine 161 kilometar. Na delu pruge Niš – Preševo  Niš planiran je saobraćaj vozova na linijama Beograd – Solun – Beograd (međunarodni), Niš – Preševo i Niš – Leskovac.
 
Druge dve "južne" deonice su Bujanovac – Bukarevac, dužine 13,7 kilometara, i Vranjska Banja – Ristovac, od 17,7 kilometara.
 
Rekonstrukcija tri "severne" deonice ranije je završena i to su: Sopot Kosmajski – Kovačevac, 18 kilometara, Mala Krsna – Velika Plana, 29 kilometara i Ruma–Golubinci, 18 kilometara.
 
Ruski kredit, namenjen modernizaciji srpskih železnica, vredan je 800 miliona dolara, a zajedno sa učešćem Srbije projekti su vredni ukupno 940 miliona dolara. To su rekonstrukcija šest deonica Koridora 10 ukupne dužine 112 kilometara, modernizacija pruge Beograd  Pančevo i Stara Pazova – Novi Sad, obnova barske pruge od Resnika do Valjeva i nabavka 27 novih ruskih dizelmotornih vozova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija