Neće se povećati broj mesta u medicinskim i ekonomskim školama, hoće u gimnazijama

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić kaže da je planom upisa u srednje škole predviđeno više od 74.000 mesta u stručnim školama i da će od septembra oko 100 škola raditi po dualnom modelu obrazovanja.
U školama koje će raditi po dualnom modelu obrazovanja biće širok spektar obrazovnih profila koji već postoje, ali će biti uvedena i četiri nova - tehničar za logistiku i špediciju, operater za preradu metala, mehaničar motornih vozila i elektrotehničar za obnovljive izvore energije.
 
"Mi obrazujemo učenike koji će sebe ostvariti, naučiti zanat još dok su u srednjoj školi, ali nikako im ne zatvaramo vrata za nastavak školovanja i to će im biti omogućeno ukoliko budu želeli", rekao je Pajić. On je pojasnio da ove godine nešto više od 69.000 osnovaca završava osmi razred, da u srednjim školama ima 74.000 slobodnih mesta, te da će biti dovoljno mesta za sve.
 
Prethodne godine u srednjim školama je bilo 77.000 mesta za upis, dok je ove godine tri hiljade manje. "Nismo toliko bogata država da plaćamo odeljenja sa malim brojem učenika. Pokušavamo da realno napravimo plan upisa i da svi imaju mogućnost da upišu željene smerove", kaže Pajić.
 
Tradicionalno svake godine medicinske škole traže više mesta za upis, a pomoćnik ministra naglašava da ove godine planom upisa nije predviđeno da se poveća broj mesta u medicinskim i ekonomskim školama, koje jesu atraktivne.
 
Predviđeno je malo povećanje broja mesta u gimnazijama, kako bi se iz godine u godinu dostiglo do broja koji je predviđen Nacionalnom strategijom obrazovanja da u gimnazije ide 40 odsto svršenih osnovaca. Trenutno gimnazije upisuje 23 odsto malih maturanata.
 
Pajić dodaje da se neće menjati prag za upis u srednju školu, odnosno učenici koji imaju više od 50 bodova mogu da upišu četvorogodišnje, dok oni koji imaju manje bodova mogu da upišu trogodišnje škole.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.