Na 329 gradilišta na crno radilo 427 radnika

Inspektorat za rad je nadzorom 329 gradilišta u Srbiji utvrdio da je od zatečenih 1.230 radnika, njih 427 radilo na crno, odnosno bez ugovora o radu i socijalnog osiguranja, saopštilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.
Kako se navodi, na pojedinim gradilištima, radnici su bežali sa gradilišta prilikom dolaska inspektora rada, a njih je po proceni inspektora sa kontrolisanih gradilišta bilo preko 100 lica.
 
Inspektori rada su zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa podneli su 97 prekršajnih prijava, izdali 12 prekršajnih naloga, a doneli i 108 rešenja.
 
U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, inspektori rada su podneli 32 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, doneli 124 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrdjenih nedostataka, kao i 29 rešenja o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih.
 
Nadzorom je otkriveno i 13 neregistrovanih građevinskih subjekata sedam u Braničevskom okrugu, jedan u Raškom okrugu i pet u Zaječarskom okrugu, zbog čega je doneto 13 rešenja kojima je naloženo da se bez odlaganja pokrenu propisani postupci za upis u odgovarajući registar i zabranjeno obavljanje delatnosti dok ne ispune uslove za to.
 
Nadzorom gradilišta, koji je počeo juče, obuhvaćena su gradilišta, na kojima su tokom prošle i ove godine smrtno stradali radnici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija