Otkriveno oko 200 pedofila, najugroženije 11-godišnje devojčice

Gotovo dve stotine pedofila otkriveno je u Srbiji za sedam godina.
Svake godine broj krivičnih prijava se povećava, a na meti su najčešće devojčice od 11 i 12 godina. Pristup društvenim mrežama pretvorio je najmlađe u lake mete, a među napasnicima, kako za Novosti otkrivaju u MUP, ima muškaraca različitih godina i obrazovanja.
 
Internet je, upozoravaju inspektori, omogućio onima koji ranije nisu imali način kako da priđu deci, a imaju seksualne sklonosti ka njima, da to čine sada potpuno anonimno. Najčešće dugo pletu mrežu oko žrtve, a lažni profil na društvenim mrežama održavaju i više meseci, dok u međuvremenu za prijatelje dodaju vršnjake svoje mete. "Ne mora to uvek da bude lažni profil koji je napravljen na fejsbuku. To može da bude i preuzet profil od nekog drugog deteta, koji se zatim koristi za neprimerenu komunikaciju", kaže za Novosti glavni policijski inspektor Odeljenja za borbu protiv visokotehničkog kriminala Tatjana Đurašković.
 
Prema njenim rečima, najpopularnije društvene mreže među najmlađima i u svetu i kod nas su fejsbuk i instagram i upravo tu počinje njihova komunikacija sa nepoznatim ljudima. "Pedofili znaju kako da pristupe detetu, znaju gde su deca prisutna, tamo gde nisu njihovi roditelji, na društvenim mrežama. Devojčice su sklonije da objavljuju fotografije i s njima češće kontaktiraju odrasli koji se kriju iza tuđih profila. Kod dečaka je to malo drugačije. Oni najčešće na igricama započinju komunikaciju sa osobama koje ne poznaju i onda ih vrlo brzo dodaju na društvenim mrežama, iako ih slabije koriste", napominje Đuraškovićeva.
 
Deca često potpuno nesvesno odaju informacije o sebi na internetu, u koju školu idu, gde žive, u kom klubu treniraju.
 
"Tako se mališani lako lociraju. Potom ih iz najrazličitijih razloga, od onog da se devojčica zaljubi u lažni profil ili dečak ako dobije neke poene u igrici, vešto navedu da poveruju napasniku. Tada nastaje pakao, koji se neretko završava zahtevom da će sve ono što su saznali o njima biti objavljeno, ako dete ne pošalje svoju sliku na kojoj je obnaženo. I prva greška koju mališani prave jeste kada iz straha to i pošalju i nikome ne prijave", navodi inspektorka.
 
Analizirajući rezultate akcije "Armagedon", koja traje od 2010. godine, i iskustvo Odeljenja za visokotehnološki kriminal, koje je nadležno za teritoriju cele Srbije, ne postoji prosečan profil pedofila. "Ima neobrazovanih, ali i onih sa fakultetskim diplomama, nastavnika, profesora... Starosna struktura takođe varira. Može biti bilo ko. Ono što je sigurno u Srbiji jeste da su to samo osobe muškog pola. Mi nismo imali ženu protiv koje je podnošena prijava za takvu vrstu krivičnih dela", ukazuje Tatjana Đurašković.
 
Ostatak teksta možete da pročitate u današnjim Novostima.
  • Мунгос

    27.06.2017 19:32
    @ fyi,
    Да, када бисмо се лагали.
    Деца су као пластелин, можеш да их обликујеш по својој вољи. Ако је систем индоктринације добар као што јесте, од детета ћеш направити све што желиш. Родитељи не би могли све да исправе. Када би вам се забранио приступ у вртиће и школе, остали бисте на статистичкој грешки. Знамо да ви под појмом „злоставља“ не подразумевате када децу мазите по деловима тела, то рачунате у позитивне активности.
  • fyi

    27.06.2017 16:29
    @Мунгос

    Deca koja imaju neko osnovno znanje o seksu i kapiraju pojam pristanka imaju vece sanse da prijave ako ih neko zlostavlja.
  • Мунгос

    26.06.2017 12:22
    Са једне стране осуђују се педофили, а са друге стране министарство наређује учење деце сексу и сексуалним настраностима још у дечијем вртићу.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.