Optužnica protiv bugarskog biznismena koji je dugove srpske staklare uvećao 70 puta

Bugarsko tužilaštvo saopštilo je da je završilo istragu o propasti Korporativne komercijalne banke i da je podnelo tužbe protiv 18 osoba, uključujući biznismena Cvetana Vasileva koji se nalazi u Srbiji.
Tužilaštvo je specijalnom sudu koje se bavi slučajevima visoke korupcije podnelo tužbe protiv 18 ljudi za organizovani kriminal, proneveru i loše upravljanje.
 
Vasilev, bivši većinski deoničar i izvršni direktor Korporativne komercijalne banke (CCB), optužen je po 146 tačaka zbog sumnje da je sa ostalim optuženima proneverio ukupno 2,56 milijardi leva (oko 1,31 milijardi evra), kao i 205,9 miliona leva u gotovini.
 
Bugarska je za Vasilevom raspisala Interpolovu poternicu 2014. godine, ali Srbija još nije odgovorila na zahtev za njegovo izručenje.
 
Vasilev tvrdi da je istraga protiv njega politički motivisana, a za događaje koji su doveli do insolventnosti banke krivi svog bivšeg poslovnog partnera Delijana Pevskog, kontroverznog poslanika Pokreta za prava i slobode.
 
CCB je 2015. otišla u stečaj, čime je u stečaj otišla i bugarska kompanija "Glas industri" koja je kupila Srpsku fabriku stakla iz Paraćina. O tome kako je ugorbario ovu fabriku, možete pročitati OVDE.
 
U okviru istrage CCB podignuta je optužnica protiv više bivših visokih zvaničnika osumnjičenih da su pripadali organizovanoj kriminalnoj grupi na čijem je čelu bio Vasilev. Neki od njih optuženi su i za proneveru.
 
Dva revizora iz revizorske kuće KPMG Bugarska takođe su optužena za proneveru, a protiv trojice bivših radnika centralne banke podneta je tužba za loše upravljanje.
 
Tužilaštvo je saopštilo da su tužba i dokazi podneti sudu napisani na više od 210.000 strana, uključujući rezultate saslušanja više od 400 svedoka i 90 forenzičkih izveštaja.
  • Zivan

    21.07.2017 09:13
    Trebalo bi ćuti i šta kaže Vasilev, u usavršavanje tehnologije paraćinske staklare je uložio preko 75 miliona evra...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija