Joksimović: Plan da Srbija usvoji EU standarde do 2021. godine

Plan je da Srbija do kraja 2020/2021. godine bude u potpunosti pripremljena i usvoji sve standarde i pravne tekovine Evropske unije, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Ona je u intervjuu za list "Alo" navela i da to ne znači da su to i godine prijema Srbije u članstvo.
 
Komentarišući to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo inicijativu za dobijanje okvirnog datuma za članstvo Srbije u EU, Joksimović je kazala da je to legitimno pitanje.
 
"Potreban je precizniji vremenski okvir, kakav god bio, da bismo mi u odnosu na potrebe pregovaranja prelaznih perioda za promenu standarda u određenim oblastima, na primer poljoprivredi, zaštiti životne sredine, bezbednosti hrane... mogli da planiramo ne samo aktivnosti, već i budžet. Zato nas zanima kakav je plan EU", navela je ona.
 
Joksimović je ocenila da je realno da će se proces dijaloga sa Prištinom i implementacija dogovorenog pratiti uporedo sa ukupnim procesom pregovora po ostalim reformskim poglavljima.
 
Na pitanje da li će Srbija pre prijema u članstvo EU morati da promeni Ustav i izbriše preambulu, Joksimović je rekla da ne razume "toliku dramu u vezi sa promenom Ustava".
 
"Postoje realne potrebe za promenom Ustava u nekim segmentima, a posebno u pogledu izbora sudija i tužilaca... Ne znam zašto se svuda umeće preambula kao 'skriveni razlog' promene Ustava", dodala je ona.
  • miki

    23.07.2017 16:31
    vrati te
    vratite vi nama standarde i zakone i sve sto je bilo 1980 god ne uvozite zapadni otpad u svakom smislu to je resenja nasih muka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija