Kodeks ponašanja poslanika - pitanje za vlast i za Brisel

Pozivajući sve poslaničke klubove da predlože svog predstavnika u radnoj grupi koja će raditi na dugonajavljivanom i očekivanom kodeksu ponašanja poslanika, Aleksandar Martinović (SNS), predsednik Administrativnog odbora, kazao je da je donošenje kodeksa predviđeno poslovnikom o radu i da neće biti izglasavanja pravila većinom glasova: "Krajnje smo iskreni i dobronamerni da do kodeksa dođemo konsenzusom".
Gotovo identične reči čuli smo pre nepunih deset godina od Nenada Konstantinovića, tadašnjeg poslanika DS-a i predsednika Administrativnog odbora, kad je formirana prva radna grupa za izradu kodeksa, piše Politika. 
 
Nije bilo neke razlike ni u govoru Zorana Babića (SNS), pre pet godina, kad je, kao predsednik Administrativnog odbora, preuzeo posao pisanja pomenutog akta. I svaki put je opozicija, ko god bio u toj ulozi, bila rezervisana prema namerama onih koji su obećavali konsenzus, mada su uglavnom svi imali svoje predstavnike u radnoj grupi.
 
Svih ovih godina, samo je LDP bio dosledan da u tome neće da učestvuje, pa je tako i sada Nenad Milić rekao da bi mnogo važnije bilo urediti poslovnik, "jer ga svaka vlast tumači kako hoće, pa se ne zna kad ko ima pravo na repliku".
 
Poslovnik, koji je i danas na snazi, doneo je parlament u kome je većinu imao DS, bez konsenzusa. Njime su znatno ograničena prava poslanika i predviđeno pisanje kodeksa. Prva verzija kodeksa, kako je objašnjavao Nenad Konstantinović, rađena je po ugledu na kodekse Evropskog i parlamenta Velike Britanije. A tu je, između ostalog, pisalo da "poslanik treba da se ponaša u skladu s moralnim normama, ne sme da vređa, psuje, da bude korumpiran, niti da opstruiše rad parlamenta, a ako prekrši pravila biće sankcionisan novčanom kaznom". Sve ovo je, inače, zabranjeno poslovnikom o radu.
 
Konstantinovićev kodeks završen je nekako uoči izbora 2012. godine, pa je ostalo da ga usvoji novi skupštinski saziv. Vlast se, međutim, promenila, pa je sada Zoran Babić preuzeo rad na ovom dokumentu. A kao osnova poslužio je Konstantinovićev, ali poljski kodeks. Konstantinović je i dalje bio za kodeks, ali su on i Babić imali potpuno različita shvatanja onoga što treba propisati. Babić je imao, kako je rekao, lične dileme oko etičkog tela koje bi trebalo da bude formirano i koje bi izricalo kazne za prekršioce. Osim toga, on je smatrao da kodeks treba da se bavi ponašanjem poslanika u parlamentu, a Konstantinović je bio za rešenja iz svog predloga, "koji je dobar, jer rešava ukupno ponašanje poslanika, znači van skupštinske sale, njihov odnos prema funkcijama, državnoj imovini...".
 
Prema Babićevom viđenju pravila, sankcionisao bi se onaj ko bude vređao, iznosio laži, tako što bi bio prvo pozvan da se javno izvini, a ako neće – platiće kaznu u iznosu od tri plate, što je u to vreme (pre smanjivanja poslaničkih plata) iznosilo 225.000 dinara. Na tvrdnje opozicije da se ovako "zatvaraju usta opoziciji", Babić je kazao da niko "nema nameru da stavlja povez na usta bilo kom poslaniku, ministru, učesniku u debati".
 
U "Babićevom kodeksu" bilo je predviđeno kažnjavanje "korišćenja govora mržnje van parlamenta", ali i šta se može uneti u salu za zasedanje. Tako su, na primer, "dozvoljene značke i olovke sa stranačkim obeležjima, ali ne i transparenti koji su upereni protiv nekoga ili se njima neko veliča". Predviđeno je bilo i formiranje etičkog saveta od pet članova, koji bi odlučivao po "prijavama" za prekršioce pravila. Babić je više puta najavljivao usvajanje ovog dokumenta, ali se to stalno prolongiralo, a onda je u jednom trenutku prosto prestalo da se o tome priča.
 
Na pitanja da li je tačno da je predlog kodeksa poslat u Brisel na "proveru" i da nije prošao, s obrazloženjem da sve što tu piše već piše u poslovniku o radu, ali i da im se nisu svidele ni odredbe o kažnjavanju poslanika za reči koje izgovore van parlamenta, u intervjuima i na televiziji, iz radne grupe su odgovarali: "Samo to ne pitajte". Inače, kad se najavljivalo da će dokument ići na proveru u Brisel, na pitanje zašto se jedan interni akt srpskog parlamenta šalje u Brisel i zar to nije ponižavanje našeg najvišeg zakonodavnog tela, iz radne grupe odgovaraju da nije loše da ode na proveru.
 
Ostatak pročitajte na sajtu Politike.
  • kodex

    23.07.2017 21:25
    Ne treba nam kodex ponašanja. Treba da biramo vaspitane poslanike koji imaju domaće vaspitanje i moralne vrednosti koje su poneli iz porodice.
    Mi biramo poznatu bagru, i lažove, preletače bez srama i stida, korumpirane političare koji su se obogatili na vlasti. Sve ih znamo promeću se više od 20 godina.
    Kodex ponašanja njima ne pomaže,
  • Мунгос

    23.07.2017 17:51
    Кодекс посланика: Посланици се морају понашати по кодексу, а не онако како се понашају посланици. Јасно је да посланицим мора кодекс понашања да буде уручен бар 10 дана пре седнице. Да имају времена да га проуче, и да га науче.
  • luka

    23.07.2017 17:20
    Jadna smo mi drzava kada sve saljemo u Briselu na proveru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija