Srednja škola će biti obavezna u Srbiji, osnovna će možda trajati devet godina

Sve zemlje potpisnice Agende UN o održivom razvoju, među kojima je i Srbija, moraće da uvedu obavezno srednje obrazovanje do 2030. godine.
Šefica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Slavica Đukić Dejanović je rekla da će se u Srbiji možda ići i na to da osnovno školsko obrazovanje traje devet godina, kao u većini evropskih zemalja ili čak deset, a onda da dve godine još budu usmereno srednje stručno obrazovanje.
 
"To je nešto na čemu će se najviše raditi s Ministarstvom obrazovanja", rekla je Dejanović za TV Pink. To je samo jedan od 17 postavljenih ciljeva koji se nalaze pred našom zemljom, odnosno 200 država u svetu koje su potpisnice Agende. 
 
Preostalih 16 ciljeva koje potpisnice moraju da ostvare odnosi se na smanjenje siromaštva, zdravu životnu sredinu, popravljanje zdravstva, zapošljavanje, bolji standarad... 
  • Boletebepero

    26.07.2017 20:31
    Debilčići
    Pošalješ dete u školu, vrati se debil...
  • aha

    26.07.2017 16:40
    A to obavezno osnovno obrazovanje ustvari podrazumeva davati dvojke tj. prolaz svakom ko je pod obavezom upisan u skolu, bez obzira da li ista zna, cak i bez obzira da li se u skoli uopste i pojavljuje, jer se ne moze ni ispisati zbog nepohadjanja. Na takve se trosi vreme i energija nastavnika i citavog sistema, umesto na one koji zele da steknu znanje. Ciji mozak je smislio da to produzi na 12 godina, umesto da skrati na 6 ili 4?
  • Deja vu

    26.07.2017 14:08
    Jel to Šuvarova reforma?
    Generacije 60 ih prošlog veka , školovale su se po sistemu 10 razreda +2 stručna škola

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija