RHMZ: Topla jesen pred nama

Jesen u Srbiji će po svoj prilici biti topla, sa velikim brojem gotovo letnjih dana i srednjom maksimalnom temperaturom do 20 stepeni Celzijusa, prognoza je sektora za klimatske i biometeorološke prognoze u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.
Njihova predviđanja su da tokom jeseni možemo očekivati od 19 do 26 letnjih dana, a u brdsko-planinskim predelima do šest letnjih dana.
 
"Srednja maksimalna temperatura vazduha u toku jeseni se očekuje u intervalu od 17 do 20 stepeni u nižim predelima a na planinama od 10 do 15 stepeni. Očekivana srednja minimalna temperatura je od šest do 10 stepeni, a u planinskim predelima od dva do šest stepeni", kaže rukovodilac grupe za klimatske i biometeorološke prognoze u RHMZ-u Ana Savović.
 
Kada su u pitanju hladni dani, tokom jeseni može se očekivati od četiri do 14 dana sa mrazom, a na planinama od 14 do 27 dana, navodi "Blic".
 
Za jesen se očekuje da će pasti prosečna količina padavina. Tokom novembra se očekuje da će biti više padavina u odnosu na prosek u većem delu Srbije. Mogući broj kišnih dana je od 27 do 34, a na planinama od 36 do 40 dana.
 
Temperature i padavine po mesecima
 
Septembar će biti topliji i malo suvlji. Ipak, septembarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad proseka, za oko 1,2 stepena.
 
Prosečno topao i vlažan oktobar, a očekuje se miholjsko leto. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad proseka i to za oko 0,6 stepeni.
 
Novembarska količina padavina biće u granicama proseka, dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad proseka.
 
Decembarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće viša za oko 1,2 stepena. 
  • Jeste

    26.07.2017 13:55
    Ala lazu, kao i prose godine. Najavljivali blagu zimu, a svi znamo u kakvom su minusu temperature bile. Sta god da kazu, verujte suprotno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.