Skidanje "kvačica" sa tablica neće biti dodatni trošak

Pravilnik o registraciji vozila koji predviđa ukidanje slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W izazvao je kod građana strah od mogućih novih finansijskih izdataka.
Skidanje "kvačica" sa tablica neće biti dodatni trošak
Foto: Pixabay
Međutim, iz MUP-a napominju da će registarske oznake sa tim slovima važiti do isteka roka za zamenu tablica.
 
"Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, čija registarska oznaka sadrži slova Č, Ć, Š, Ž i Đ ili Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate", navode u MUP-u.
 
Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da je takvu odluku trebalo doneti i ranije.
 
"Tu je postojao i problem ustavnosti date odredbe pravilnika s obzirom da naš ustav predviđa službenu upotrebu srpskog jezika, ćiriličkog pisma i u zakonu određenim uslovima latiničnog pisma, a kako slova W i Y ne pripadaju srpskom pismu, tako ni njihovoj upotrebi nije bilo mesta na registarskim tablicama. Izuzetak ostaje slovo X koje se može tumačiti kao ćirilično H, a pre svega zbog taksi vozila odnosno simbola TX koji su rezervisani za taksi vozila", smatra Okanović.
 
Slova sa dijakritičkim znacima mogla su da naprave problem u inostranstvu, ali i ukoliko određeni softver ili sistem ne prepoznaje slova našeg pisma.
 
"U dosadašnjoj praksi vlasnici vozila su nailazili na niz sitnih problema vezanih za te kvačice na slovima, koje su rešavali sa manjim ili većim naporom. Izmenom pravilnika će ti problemi definitivno biti otklonjeni. Dakle, građani neće morati da razmišljaju da li ovde ili u inostranstvu razni softveri i sistemi prepoznaju naša slova ili ne prepoznaju", kaže Okanović za N1.
 
I profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ističe da je do ovakvih promena kad-tad moralo doći, jer su beleženi brojni problemi, ali smatra da se pravi nova greška.
 
"Sad prave drugu grešku gde donose Pravilnik izbacujući slova, a jednostavno su mogli da ih ne štampaju. Nema obaveza da se piše ć,č,ž,š. I sad su ljubitelje srpskog jezika stavili u poziciju da se oni bune zbog čega neko izbacuje srpska slova, a kad bih ja hteo da budem Srbin nad Srbima, ja bih rekao - a zbog čega je uopšte registracija imala latinicu, kad je naše zvanično pismo ćirilica. Je l' Rusi pišu latinicom? Ne. Je l' Kinezi pišu latinicom? Je l' Arapi pišu latinicom?", kaže Vujanić za B92
 
Ova slova ostaće u nazivima gradova, što znači da se oznaka za Čačak ili Kruševac neće menjati.
 
Trajanje registarskih tablica produženo je za dve godine, odnosno, umesto dosadašnjih sedam, važiće devet godina.
 
Novi pravilnik na snagu stupa danas.
  • Недељко

    30.07.2017 08:24
    Све дупло
    Како су Грци успели да усагласе своје писмо са латиницом, а ми не можемо? Ми морамо све да радимо дупло, и да при томе лажемо да нема додатних трошкова.
  • Huncut

    29.07.2017 22:38
    cc
    Sredite vi nama da matora auta preko 2000 kubika ne bude registracija 60.000 dinara.
  • DonJuan

    29.07.2017 15:34
    Kakava je ovo izjava mup-a? Tablice ce vaziti do isteka roka na koji su izdate predvidjenog propisima po kojima su izdate... Ne znaju ni sami koji je to rok ili hoce da nas muce da sami kopamo po propisima? Uzgred budi receno, samo u Smrdiji tablice imaju rok trajanja ko kiselo mleko, u normalnim zemljama mozes da vozis sa istom tablicom ceo zivot ako hoces.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.