Prijavio firmu zbog prekovremenog rada, pa dobio otkaz

Bivši radnik firme "Albon" Vladimir Božić ostao je bez posla nakon što je tokom nadzora potvrdio inspektoru rada da mu je protivzakonito određen prekovremeni rad.
Kako piše portal Radnik.rs, Vladimir Božić je pre dve godine bio radnik fabrike delova za automobile "Albon engineering and manufacturing" u Rumi i odlučio da podnese prijavu inspekciji rada zbog prekovremenog rada.
 
"Praktično od prvog dana sam radio prekovremeno, nije bilo radne nedelje da sam radio manje od 60-70 sati, dok se po pravilu kada se menja smena nedeljom radilo i po 16 sati. Potpisao sam ugovor o radu na neodređeno sa stavkom o probnom radu od šest meseci. Plata je bila dobra, oko 50 hiljada dinara, jer su subvencionisani od strane države i jer se cela proizvodnja izvozi u Evropu, ali se i mnogo radilo", ispričao je Božić za portal Radnik.rs.
 
On kaže da je primetio da i ostali radnici u firmi pokazuju znake fizičke i psihičke iscrpljenosti, ali da šefove to nije zanimalo.
 
"Na jednom internet sajtu sam pročitao da inspekcija rada ne sme da otkrije ko je prijavio poslodavca, pa sam odlučio da prijavim problem i potpišem se imenom i prezimenom", kaže Božić.
 
On kaže da je inspekcija došla u firmu dva meseca nakon njegove prijave i da je poslodavac saznao da se on obratio inspekciji.
 
"Posle dolaska inspekcije niko u fabrici nije hteo da komunicira sa mnom, držali su se dalje od mene, a radno vreme mi je bez objašnjenja spušteno na zakonskih 40 sati. Bilo mi je jasno da znaju da sam ja podneo prijavu inspekciji rada i da je samo pitanje dana kada će me otpustiti", tvrdi on.
 
Božić kaže da je bio otpušten dva meseca nakon inspekcijskog nadzora sa obrazloženjem da "nije pokazao odgovarajuće radne i stručne sposobnosti". "Prvo ocenjivanje rada sam imao pre podnošenja prijave inspekciji i tada sam dobio najviše ocene", tvrdi on.
 
Božić je, kako kaže, kasnije odlukom suda po Zakonu o zaštiti uzbunjivača vraćen na posao. Prema njegovim rečima, u tom postupku su mu pomogli advokati antikorupcijskog portala Pištaljka.
 
"Kada sam se vratio na posao neke kolege su me krišom podržavale, a neke se ljutile zbog moje borbe, ali svi su se držali podalje od mene. Posle nekog vremena sam shvatio da ne želim da nastavim da radim u ovoj fabrici gde ću uvek biti obeležen, pa sam na kraju odustao od tužbe i prešao u drugu firmu", navodi.
 
Budući da je Božić odustao od sudskog spora, sud nije doneo odluku da li je Božićev otkaz zakonit, odnosno da li je dobio otkaz zbog prijave inspekciji rada.
 
Ministarstvo za rad: Božić je jedini potvrdio da radi prekovremeno
 
Ministarstvo za rad je za Radnik.rs potvrdilo da je na osnovu Božićeve prijave utvrđeno da je "Albon" u slučaju četvoro zaposlenih odredio prekovremeni rad u trajanju dužem od 48 sati nedeljno, što je protivzakonito. Iz Ministarstva kažu da je inspektor rada "primenom metode slučajnog uzorka vršio uvid u obračun zarada zaposlenih" i tako ustanovio ovu nepravilnost.
 
Međutim, iz ovog ministarstva su naveli da su tokom inspekcijskog nadzora "uzete na zapisnik izjave zaposlenih od kojih ni jedan zaposleni svojom izjavom nije potvrdio postojanje prekovremenog rada. U cilju potpunog utvrđenja činjeničnog stanja i zakonitosti poslovanja poslodavca, uzeta je izjava i podnosioca prijave Vladimira Božića koji je jedini potvrdio postojanje prekovremenog rada".
 
Na ovaj način, poslodavac je lako mogao doći do zaključka ko je podneo prijavu inspekciji budući da je Božić jedini radnik koji je potvrdio navode iz prijave.
  • Nenad

    16.03.2018 20:14
    Albon
    Jeste bilo prekovremenih sati,ali je svakih pola sata,ne samo svaki ceo sat, bio plaćen 50% više. Po zakonu je 26%. Ljudi su zarađivali i blizu 100000. To je mnogo značilo ljudima čija deca studiraju,koji imaju po troje dece. U većini drugih firmi radiš po 100 prekovremenih koji nisu plaćeni ili si prijavljen na minimalac,a nešto preko dobiješ u kešu. Ovde svaki dinar ide preko računa.
  • branko

    19.08.2017 09:38
    A svima ostalima ne smeta da rade prekovremeno za osnovnu platu??
    Zato i jesu u toj situaciji, zato sto cute i trpe...a to ovaj narod zna najbolje da radi!!
  • Dule

    17.08.2017 14:44
    Informatika
    Sta je sa informatikom grada novog sad,najveci kriminalci i olosi kamatasi klasicni na osnovu duga od 1000din salju javne izvrsitelje i sad potrazuju 15x vise to jest 150000din zemljo otvori se i progutaj kamatase novosadsku informatiku ! I jos sto je najgore javni izvrsitelj je ustanovio da su oni u pravu da bi i on stavio sebi nesto u dzep Z.M javni izvrsitelj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija